ALUEVAALIT: Minna Hallanheimo haluaa, että peruspalvelut saadaan toimimaan mahdollisimman lähellä

0
Metsänhoitohommat lukeutuvat Minna Hallanheimon mielipuuhiin.

Miksi olet ehdolla aluevaaleissa?
–Sote-uudistus tulee olemaan merkittävä monella tapaa. Haluan olla turvaamassa toimivia peruspalveluita, myös syrjäseuduilla ja pienissä kunnissa.

Miksi joku muu kuin kotikuntasi asukas äänestäisi sinua?
–Uskon, että minut tunnetaan rohkeana, toimeliaana ja oikeudenmukaisena päättäjänä jo melko laajasti. Otan kantaa asioihin, enkä jää seuraamaan sivusta, jos joku asia pitää saada korjattua.
Olen muun muassa ollut useamman kauden Härkätien kuntayhtymän hallituksessa, jossa pääsin päättämään perustason terveydenhoidosta. Sairaanhoitopiirin valtuuston varapuheenjohtajana pääsin seuraamaan erikoissairaanhoidon ydintä hallituspöydässä, missä ollaan näköalapaikalla erikoissairaanhoitoon.
Viimeiset kahdeksan vuotta olen ollut lähipalvelulautakunnassa, joka on Loimaan, Salon, ja Vakka-Suomen sairaaloiden yhteinen lautakunta.

Keskeisin tavoitteesi, jos tulet valituksi?
–Erityisesti peruspalvelut pitää saada toimimaan mahdollisimman lähellä ja oikea-aikaisesti. Haluan enemmän ja ensisijaisesti painottaa ennaltaehkäisyä, kuin korjata kivuliaasti ja kalliisti. On huolehdittava, ettei sosiaaliala tai palo- ja pelastusala jää terveyspalveluiden varjoon.
Kaikkiin kuntiin pitäisi saada sotekeskukset, joista saa kiireellisimmän avun ja ohjeet jatkotoimiin. Hädässä pitää saada apua ja yhteydenottoihin on vastattava puhelimitse tai sähköisessä palvelussa.
Myös johtajuuteen on kiinnitettävä huomiota. Kiusaamiseen ja epäasialliseen kohteluun on puututtava ja johtajien on kannettava vastuu. Liian moni uupuu tai vaihtaa työpaikkaa, kun kukaan ei puutu epäkohtiin.

Millaisia uhkia näet sote-uudistuksessa?
–Ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus ja jaksaminen ovat tällä hetkellä suurin uhka näillä aloilla. Uhkana on myös mahdollinen reuna-alueiden palveluiden heikkeneminen.

Millaisia mahdollisuuksia näet sote-uudistuksessa?
–Kun sote-palvelut saadaan kuntoon, tuen ja hoidon saanti nopeutuu alueen taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Toimivat ja yhtenevät tietojärjestelmät ovat avain hyvään moniammatilliseen yhteistyöhön ja palveluiden sujuvuuteen.

Pitäisikö yksityisillä palveluntuottajilla olla nykyistä merkittävämpi rooli palvelun tuottajina?
–Toivon, että julkisista palveluista saataisiin toimivat ja riittävän vahvat. Ne luovat pysyvyyttä ja turvallisuutta. Yksityiset palveluntuottajat voisivat täydentää tarvittaessa erikoisaloja.

Mitä tehdä sote-sektorin työvoimapulalle?
–Henkilökuntaa pitää kouluttaa ja palkata lisää. He joutuvat tekemään aivan liian paljon ja pienellä porukalla. Työn houkuttelevuus paranee työoloja kehittämällä, toimivalla johtamisella ja hyvällä työterveyshuollolla. Arvostuksen lisääminen, mikä näkyy myös palkassa, on keskeistä. Työvoimapula koskee sote-sektorin lisäksi myös palo- ja pelastustoimea.

Mitä toivot paikallisista toimintamalleista säilytettävän?
–Toimivia käytäntöjä ja palveluita on turha lähteä muuttamaan. Mikä ei ole rikki, sitä ei tarvitse korjata.

Mistä toimintamalleista haluat ottaa mallia?
–Varhaisen tuen ja puuttumisen mallit tuovat inhimillisyyttä sekä vähentävät kärsimystä ja taloudellisia kustannuksia pitkällä tähtäimellä.

Auranmaan Viikkolehti haastattelee Auranmaan alueen aluevaaliehdokkaita ennen 23.1. pidettäviä ensimmäisiä aluevaaleja. Kaikki ehdokasjutut tehdään samoilla kysymyksillä.


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta, puolue: Minna Hallanheimo, 55, Liedon Tarvasjoki, keskusta
Ammatti ja koulutus: Maatalon emäntä, maamies- ja emäntäkoulu
Keskeisimmät luottamustoimet tähän mennessä: Liedon kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja, Härkätien terveyskuntayhtymän hallituksen jäsen 12 vuotta, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin valtuuston 2. varapuheenjohtaja kahdeksan vuotta.