Virheistä oppii

0

Riihikoskenyhtenäiskoulunahtauteen saatiin kelpo ratkaisu, kun kunta päätti vuokrata viipalekoulun tilanahtautta helpottamaan. Kokemukset viipalekoulusta ovat Elisenvaarassa hyviä eli oppilaiden kannalta ratkaisu on hyvä – huomattavasti parempi kuin hajasijoittaminen Kurkitaloon ja Kisariiheen.

Muutaman vuoden päästä voitaneen laskea, että suunnitteluvaiheessa säästetyt eurot tulivat kalliiksi. Väliaikaisratkaisusta voi tulla pidempiaikainen kuin mitä nyt luullaan, sillä maaseudun vetovoima on nousussa ja etätyöt yleistyneet pysyvästi.

Sitäkin joudutaan varmasti pohtimaan, onko koulu suunniteltu liian idealistisen maailmankuvan pohjalta. Erityisen tuen tarve kasvaa todennäköisesti myös tulevaisuudessa, mikä olisi pitänyt ottaa paremmin huomioon koulun suunnittelussa. Rakennukset pitäisi suunnitella sen pohjalta, millainen maailma on, ei sen pohjalta millainen sen toivotaan olevan.

Selvää on, että poliittiset päättäjät tekivät koulun suunnitteluvaiheessa virheitä, mutta sekin on tunnustettava, että virheistä on opittu ja ne on tunnustettu. Siitä kertovat pihalle sijoitettavat viipalekoulut.

Julkisia hankintoja vaivaa muuallakin kuin Pöytyällä se, että niiden kustannusarviot painetaan päätöksiä tehdessä väkisin liian alas. Rakentaminen on niin kallista, että hankkeita on vaikea saada läpi, jos heti alussa tunnustettaisiin se, kuinka paljon hankkeet todellisuudessa maksavat.