Miika Hämäläinen aloitti Oripään teknisenä johtajana

0
Oripään keskustan ilme siistiytyy huomattavasti, kun taustalla näkyvä vanha viljasiilo puretaan kuluvan vuoden aikana. Oripään uuden teknisen johtajan Miika Hämäläisen pöydällä on paljon muitakin hankkeita. (Kuva: Asko Virtanen)

ORIPÄÄ. Miika Hämäläinen aloitti Oripään teknisenä johtajana tammikuun alussa. AMK-rakennusmestariksi vuonna 2013 valmistunut Hämäläinen on aikaisemmin työskennellyt Turussa muun muassa Kuntecilla ja Resolumilla.

–Olen tehnyt hommia muun muassa vesi- ja viemäriverkostojen ja kaukolämmön parissa. Kun näin Oripään hakuilmoituksen, se tuntui omalta hommalta, Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen pöydällä on alkaneena vuonna kasa isoja asioita.

Hulevesien ohjaus kuntoon

–Istun valmiiseen pöytään, sillä suunnitelmat ja budjetit investointien osalta ovat jo tälle vuodelle olemassa. Koulukujan rivitalon saneeraus on yksi tämän vuoden suurimmista asioista, koulun tavarahissin rakentaminen on myös ajankohtainen. Erittäin tärkeä asia on hulevesien ohjaus, Hämäläinen kertoo.

Hulevedet menevät tällä hetkellä osaksi viemäriveteen ja sitä kautta Turun seudun puhdistamoon saakka. Asia maksaa Oripäälle huomattavia summia, vaikka tarkkaa summaa Hämäläinen ei lähde vielä arvioimaan.

–Käytännössä kyse on siitä, että hule- eli sadevedet pitäisi ohjata muualle kuin viemäriin, esimerkiksi avo-ojiin. Tätä työtä vasta aloitellaan, Hulevesijärjestelmää ei rakenneta yhdessä vuodessa. Vie aikaa, että asia saadaan kokonaisuudessaan kuntoon, Hämäläinen sanoo.

Keskustan purkutyöt alkuun

Kuluvan vuoden budjettiin on varattu 150 000 euroa vanhan osuuskaupan kiinteistöjen purkamiseen. Tarkoitus on, että vanha viljasiilo sekä kauppa- ja ravintolasiipi puretaan, mutta väliin jäävä kivitalo on tarkoitus säilyttää.

–Tämän vuoden aikana purkaminen aloitetaan, mutta tarkempaa ajankohtaa on vielä vaikea arvioida, Hämäläinen sanoo.

Oripään kunta osti edellisvuonna omistukseensa niin sanotut vanhat osuusliikekiinteistön tilat. Tontti on kooltaan 6800 neliötä ja sillä on 2040 kerrosalaneliömetriä rakennusoikeutta.

Mitä tilalle?

Se, mitä hyvin keskeisellä paikalla sijaitsevalle tontille tulee, on vielä täysin auki.

Oripään kunta järjesti asian tiimoilta viime vuonna arkkitehtiopiskelijoille suunnatun ideakilpailun. Kilpailussa oli kaksi vaihtoehtoa: joko purkaa kaikki kiinteistöt tai sitten säilyttää keltainen rautakauppana toiminut kiinteistö.

Kilpailu tuotti kuitenkin vain yhden ehdotuksen, jolle tekninen lautakunta ei lämmennyt, vaan keskeytti ideakilpailun.

–Oripäästä puuttuu peruspalveluja kuten esimerkiksi lounasravintola. Asuntojakin paikalle voisi tulla. Tontti on iso ja hyvällä paikalla. Keskustan olemusta parantaa paljon jo se, että vanhat ja huonokuntoiset rakennukset puretaan, mutta mitä tontilla sen jälkeen tapahtuu, jää nähtäväksi, Hämäläinen sanoo.