Viikko uutisia

0

Meneillään oleva viikko on Uutisten viikko. Aikaisemmin viikkoa vietettiin nimellä Sanomalehtiviikko. Tänä vuonna kampanja painottaa paikallisuuden merkitystä. Varsinkin sanomalehdillä on keskeinen rooli kotiseutuidentiteetin vahvistamisessa.

Sanomalehti ei ole enää portinvartija, vaan yksi toimija muiden joukossa. Muut toimijat eivät kuitenkaan ole heikentäneet sanomalehdistön asemaan, vaan pikemminkin päin vastoin.

Kun sosiaalinen media ja netti laajemminkin on täynnä mitä erilaisempia valemedioita, on tarve luotettavalle tiedolle vain kasvanut. Kuluttaja voi olla tiedon tulvassa ymmällään, mutta yksi tapa tunnistaa luotettavaan journalismiin sitoutunut media on tarkistaa, onko se Uutismedian liiton jäsen, niin kuin tämäkin lehti on.

Nuorten asemaa tulevaisuuden tekijöinä ja uutisten kuluttajina ei voi korostaa liikaa. On tärkeää, että nuoret oppivat kuluttamaan uutismediaa, hakemaan oikeaa tietoa ja olemaan kriittisiä. Muussa tapauksessa seuraukset voivat olla hyvinkin vaarallisia koko yhteiskunnalle.

Jos puolueeton journalismi häviää maasta tai sen asema heikkenee huomattavasti, voi käydä niin kuin Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen melkein kävi: väärän tiedon varassa toimivat ihmiset voivat suistaa demokratian raiteiltaan.

Kyse on siis merkittävästä asiasta, kun ihminen tekee valinnan sen välillä, tarttuuko laatumediaan vai perehtyykö netissä velloviin salaliittoteorioihin.