Hätä ja huoli konkretisoitui haluksi auttaa ukrainalaisia

0
Olha Halinska, Petteri Lindqvist, Selja Sillantaka ja Topias Rintala vastaanottivat oripääläisten lahjoituksia keskiviikkona Ylitalon kauppapuutarhalla. Helena Vuorinen ja Sari Kulmanen toivat vaatteita ja peittoja. Kerätyt tavarat viedään Puolaan Wlodawan kaupunkiin, jonne on toistaiseksi toimitettu vähemmän avustuksia. Paikallinen jalkapalloseura jakaa tavarat tarvitseville.

AURANMAA. Sota Ukrainassa on aktivoinut myös auranmaalaiset auttamaan. Hätä, huoli ja halu auttaa on konkretisoitunut monenlaisena yhteistyönä ihmisten ja yritysten välillä. Muun muassa oripääläinen Petteri Lindqvist ja Ylitalon kauppapuutarhan laitilalainen osakas Selja Sillantaka yhdistivät voimansa Oripään varhaiskasvatuksen vanhempainyhdistyksessä ja MLL:ssä vaikuttavan Suvi Lähteenmäen avulla ja järjestivät tarvikekeräyksen.

Sillantaka tuntee ukrainalaisia puutarhan kautta ja Lindqvistin sai auttamaan huoli Ukrainan lapsista ja halu tehdä jotain hyvää. Ajatus keräyksen järjestämisestä Oripäässä lähti liikkeelle Lindqvistin työnantajan yhteistyökumppanin, huittislaisen Transport Hosiken käynnistettyä avustuskeräyksen.

Tavaraa Ylitalon kauppapuutarhan keräyspisteelle tuli keskiviikkona tasaisena virtana. Anne Ström toi keräykseen muun muassa ruokaa, talvivaatteita sekä eläinten ruokaa.

–Haluan ehdottomasti auttaa, se on nyt meidän ja sydämen asia, karjalan evakon tytär tuumasi.

AURALAINEN Amanda Paton keräsi viikolla lahjoitustavaroita Aurasta, Kyröstä ja Riihikoskelta ja toimitti tavarat Inno Ukraine pisteeseen Turkuun. Sieltä toimitus lähtee eteenpäin Puolaan ja tuo paluumatkalla ukrainalaisäitejä ja lapsia turvaan Suomeen.

–Olen seurannut Ukrainan tilannetta, nähnyt videoita ja kuvia eri sosiaalisten medioiden kanavissa. Muutama yö sitten en saanut nukuttua. Meillä oli ollut aivan ihana päivä tyttäreni kanssa ja aloin miettiä ukrainalaisia lapsia.

–Tuli tahto auttaa, mutta pienen lapsen yksinhuoltajana tuloni eivät ole kovin suuret, joten rahallisesti en pysty auttamaan, Paton kertoo.

Kerättyään omista kaapeistaan lahjoitettavaa Paton laittoi Auranmaa-yhteisöön kyselyä, haluaisiko joku muukin osallistua.

–Noin kymmenen ihmistä osallistui ja oma isäni laittoi bensarahaa, jotta saan reissun ajettua.

Paton varoittaa, että erilaisia huijauksia on nyt myös liikkeellä, joten tulee olla tarkkana, minne vie lahjoitukset.

–Itse katsoin sellaisen keräyksen, jossa kuvaavat matkaansa Instagramissa, jotta näen, että lahjoitukset menevät sinne minne kuuluukin.

Lahjoituksia Operaatio Toivon keräykseen kerännyt auralainen Tiina Haapanen kehottaa tutkimaan, minkälaisille lahjoituksille on tarvetta. Keskiviikkona alkoikin olla viitteitä siltä, että osa tarvikeavustuksista saattaisi päätyä hukkaan ellei niitä saada toimitettua Ukrainaan asti.

Haapanen vinkkaa, että auttaa voi myös tarjoamalla majoitusta.

–Tällä hetkellä on tarvetta tulkeille, isommille autoille lainaksi sekä kuljettajille, joilla olisi mahdollisuus lähteä viemään tavaraa ja hakemaan paenneita, Haapanen tietää.

MARTTILALAINEN Teemu Aalto on järjestellyt juuri tällaista apua. Torstaina kohti Ukrainan ja Puolan rajaa lähti kaksi 7-paikkaista autoa hakemaan paenneita kyydissään marttilalaisten lahjoituksia. Aallolla oli myös lähettää toisen auton kuljettajaksi ukrainalainen.

Ukrainalaisia työllistäneellä Aallolla on kontakteja Ukrainaan, mutta toistaiseksi ei vielä ollut tiedossa, keitä kyytiin tulee. Heidät joka tapauksessa aiotaan majoittaa Aallon yrityksen omistamiin asuntoihin Lavialla ja Mellilässä. Myös Marttilan kunta on tarjonnut majapaikkoja.

Aallon kaksi ukrainalaista työntekijää on parhaillaan jumissa Ukrainassa. Miehet lähtivät hakemaan perheitään turvaan, mutta liikekannallepanon vuoksi eivät enää pääse maasta poistumaan.

–Koska perheet eivät ole olleet Suomessa, he eivät uskalla lähteä yksin ilman miehiä, Aalto kertoo.

Myös Koskella järjestettiin kuluvalla viikolla tarvikekeräys yksityisten ihmisten toimesta. Yläneellä Ylärauta Oy tarjoutui toimittamaan lahjoituksia eteenpäin Agrikumppanien Alastarolla järjestämään keräykseen.

Uutista on korjattu kello 11.15. Alkuperäisessä uutisessa oli virheellisesti mainittu Sillantaka säkyläläiseksi. Lisäksi uutisessa oli virheellisesti mainittu Lähteenmäen vaikuttavan koulun vanhempainyhdistyksessä. Ylitalon puutarha on myös korjattu Ylitalon kauppapuutarhaksi.


Matka Hyrkäs laittoi ison pyörän pyörimään

–Avustus lähti liikkeelle pienesti, mutta levisi täysin käsiin, auralaisen Matka Hyrkkään Janne Hyrkäs hämmästelee.

Matka Hyrkäs päätti järjestää avustusreissun, johon alkoi ilmaantua jatkuvalla virralla lisää osallistujia. Mukaan on lähtenyt kuljetusyrityksiä ja muita yrityksiä muun muassa tiloja tarjoten sekä yksittäisiä vapaaehtoisia. Apua on tullut isoja kaupunkeja myöten, joskin auranmaalaiset yhteistyökumppanit ovat Hyrkkään mukaan jääneet vähiin. Hän kertoo puhelimensa soineen lähes taukoamatta.

Matkalla kohti Puolaa on jo pakettiautoja ja torstaina yksi ihminen lähti Hyrkkään mukaan perustamaan avustuspistettä. Myös rekkoja ja linja-autoja on lähdössä matkaan tavaraa sekä vettä vieden ja ihmisiä hakien.

–Kaikki ovat lähteneet hyvin mukaan ja auttavat pyyteettömästi, Hyrkäs kiittelee.

Hyrkkään mukaan nyt pitää auttaa, koska koskaan ei tiedä, mitä itselle tapahtuu.

–Miksi emme auttaisi, jos rahkeita ja kontakteja riittää, hän sanoo ja toteaa, ettei mitään sen palkitsevampaa olekaan kuin jos pystyy auttamaan.