Korona näkyy rikostilastoissa

0

Rikosten määrä kääntyi Auranmaalla niin kuin koko Lounais-Suomessakin viime vuonna laskuun. Kyse on pikemminkin paluusta normaaliin, sillä vuonna 2020 Vastaamo-tietomurto nosti selvästi rikosten määrää.

Korona näkyy tilastoissa monella tapaa. Yksityisillä paikoilla tapahtuneet pahoinpitelyt yleistyivät, sillä koronan oloissa aikaa on vietetty ja myös alkoholia on nautittu entistä enemmän kodeissa. Voi myös olla, että pitkä pandemia ja siihen liittyvät moninaiset ongelmat ovat kiristäneet hermoja.

Toisaalta omaisuusrikosten vähenemisen saattaa sekin johtua koronasta, kun sopivia tilaisuuksia on ollut vähemmän.

Auranmaalla tyypillisin rikos on liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Se kattaa 42 prosenttia Auranmaalla kirjatuista rikoksista. Pitää tietysti muistaa, että liikennerikoksista vain osa on paikallisten tekemiä. Jos vain auranmaalaiset kuluttaisivat Auranmaan teitä, niillä olisi hyvin rauhallista.

Liikennerikokset ovat rikollisuuden laji, joihin lähes jokainen tielläliikkuja joskus syyllistyy. Niihin on myös helppo vaikuttaa kehittämällä omaa asennetta. Turvallisen ajotavan omaksuminen lisää turvaa, mutta säästää myös polttoainekuluissa, sillä turvallinen ajotapa on myös taloudellinen.

Vaikka Auranmaan rikostilastoista löytyy myös todella vakavia rikoksia kuten henki- ja seksuaalirikoksia, kokonaisuutena tilastot kertovat yhteiskunnasta, joka on edelleen suhteellisen turvallinen.