Lego Masters Suomi -kisaan osallistuva Velmeri Männikkö sanoo Lego-ideologian vaalivan rauhaa

0
Velmeri Männikkö on tuonut Lego Masters Suomi -kilpailun tunnustoteemin Vanha-Palikka-Legokahvilaansa. Maaliskuun puolivälistä alkaen televisiossa esitettävässä kisassa nähdään, kuinka taitava rakentaja Männikkö on.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyröläinen Velmeri Männikkö, 16, tuntee olevansa Tanskassa kuin kotonaan. Syytä hän ei ole tarkemmin analysoinut, mutta arvelee Lego-harrastuksensa vaikuttavan asiaan. Männiköllä on tavoitteenaan kerätä kaikki vuosina 1970–2000 julkaistut parisen tuhatta Lego-sarjaa.

– Minulta puuttuu niistä noin 300, hän laskeskelee.

Tanskalaislähtöisten Legojen pahvipakkaukset ovat Männikön mielestä vähintään yhtä mielenkiintoisia kuin itse rakennussarjat. 1970-luvun pakkauksiin on kuvattu leikkiviä lapsia. He ovat totisia ja keskittyneitä, ihan kuin olisivat imemässä täysillä Lego-maailman vaikutteita.

Krokotiili on pahis

Minkälainen Lego-maailma oikein on?

Velmeri Männikkö esittelee suosituiksi kaupunkisarjoiksi palo- ja poliisiasemat, huoltoasemat, postitoimistot ja sairaalat. Vuosien varrella joukossa on ollut muutamia asuintaloja, joiden mukana on tullut nais- ja mieshahmo. Haluttuja, joskin kalliita, ovat olleet myös Lego-junat.

Männikkö tuumaa Legon opettavan rakentamaan rauhanomaista sekä työtä kunnioittavaa yhteiskuntaa ja ehkäpä arvostamaan vihreyttäkin. Useita rakennuksia ympäröi nurmi, jolla kasvaa joko kolmiomaisia tai pallomaisia puita sekä kukkia.

– Lego-maailmassa on aina ollut hyviä ja pahoja tyyppejä. Sitten on tietysti ritarisarjat, mutta niissäkään ei ihannoida sotaa, Männikkö sanoo.

Sama ajatusmalli toistuu pikkulapsille tarkoitetussa Legon Fabuland-sarjassa, jonka eläinhahmot ovat keräilyharvinaisuuksia.

Fabulandin koulussa leijona opettaa kania ja krokotiiliä. Krokotiilistä tuli konstaapelikoiran pidättämäksi joutunut pahis.

Yksityiskohdat kiehtovat

Pienestä pitäen Velmeri Männikkö on rakastanut Legojen rakentamisesta syntyvää tunnetta.

– Oli sarja pieni tai suuri, teen sen yhtä kyytiä lattialla istuen. Sen jälkeen kuuluu olla väsynyt ja vähän päästään pyörällä, hän selittää.

Rakentaessaan Männikkö ihailee sarjojen suunnittelua, erikoisosia ja tietysti myös lopputulosta.

Nykyään hänen suosikkejaan ovat aikuisille suunnatut Lego Creator -talot. Ne ovat yksityiskohtaisia niin arkkitehtonisesti kuin sisustuksellisestikin.

Vanha-Palikka-Legokahvilaa Kyrön ala-asteen puurakennuksessa pyörittävä Männikkö säilyttää useimpia Lego-sarjoja kotonaan.

– Olen purkanut ne palikoksi, koska rakennettuina ne veisivät liikaa tilaa.

Kotonaan Männiköllä on niin paljon sarjoja, että hän voisi hyvinkin laajentaa Lego-näyttelyään. Hyvällä tuurilla laajennushaave toteutuu ensi kesäksi.

Sitä ennen Männikön rakennustaitoja koetellaan Lego Masters Suomi -sarjassa. Lego-harrastajat kisaavat siinä pareittain, ja joka jakson päätteeksi hävinnyt pari karsiutuu.

Sarjaan pääsyä Männikkö pitää upeana kokemuksena ja toteutuneena unelmana, joka antaa uutta potkua harrastukseen. Sarja alkaa pyöriä MTV:llä maaliskuun puolivälissä.

Lego Masters Suomi MTV:llä 17.3. kello 20.00.