Sodan vaikutukset eivät vielä näy: Työttömien määrä vähenee Auranmaalla ja avoimia työpaikkoja on hieman enemmän

0
Työttömien työnhakijoiden määrä väheni voimakkaimmin hotelli­ ja ravintola-alalla ja teollisuudessa (ei metalliteollisuudessa). Eniten työpaikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut yli 53 prosenttia kovempaa verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Arkistokuva: Mikael Rydenfelt.

Työttömien määrä vähenee Auranmaan kunnissa ja avoimia työpaikkoja on hieman enemmän. Pöytyän työttömyysaste oli 8,1 prosenttia ja helmikuussa oli auki sata työpaikkaa.

Työllisyydestä kertovat tilastot näyttävät, että Auranmaan lisäksi sama kehitys tapahtuu myös Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa.

Ukrainan sota ja sen mahdolliset vaikutukset työttömyydessä eivät vielä näy uusimmissa helmikuun työttömyysluvuissa. Maaliskuun luvuille sota saattaa heittää jo varjoa.

– Viimeisen kolmen viikon ajalta epävirallisia tilastoja tarkasteltaessa näkyy, että vielä sota ei ole vaikuttanut lukuihin negatiivisesti, vaan päinvastoin sekä työttömyys että lomautukset ovat pudonneet (maaliskuussa) ihan mukavaa tahtia. Uskoisin, että sota alkaa näkyä kyllä luvuissa jatkossa negatiivisesti, mutta en uskalla arvioida, että kuinka paljon, sanoo työelämäkoordinaattori Timo Vahtonen Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Vahtonen muistuttaa, että sodalla on suoria vaikutuksia, kuten yritysten ukrainalaisten miesten lähteminen sotimaan, kaupankäynnin estyminen Venäjälle ja täällä isossa roolissa olleen osaavan kausityövoiman saannin vaikeutuminen Ukrainasta. Välillisiä vaikutuksia ovat luonnollisesti esimerkiksi energian hinnan hurja kallistuminen.

– Pakotteiden ei uskota koskevan kovin montaa varsinaissuomalaista yritystä suoraan. Ukrainaan sotimaan lähtevien miesten määrässä puhuttaneen joistakin sadoista työntekijöistä pääasiassa metalliteollisuudesta ja rakennusteollisuudesta. Nämä alat tosin kuuluvat pahimpiin työvoimapulasta kärsiviin aloihin eli vaikutusta toki tuollakin määrällä ammattitaitoista työvoimaa on, muistuttaa Vahtonen.

PÖYTYÄLLÄ oli helmikuussa auki sata työpaikkaa ja Aurassa 45, ilmenee Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa.

Joka kuukausi tehtävässä tarkastelussa käy ilmi, että avoimien työpaikkojen määrä on pompannut tänä vuonna uudelle tasolle näissä kunnissa.

Helmikuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa 12 500 kappaletta. Se on 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 30 200 kappaletta eli 14 100 enemmän kuin vuotta aiemmin.

TYÖTTÖMIEN työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,5 prosenttia eli 1,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien osuus työvoimasta oli Varsinais-Suomessa pienempi kuin koko maassa (Suomi 10,1 prosenttia).

Työttömyysaste oli korkein Turussa, 12,9 prosenttia. Pienin työttömyysaste oli Sauvossa, 3,5 prosenttia.

Normaalisti työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä laskee maaliskuussa helmikuuhun verrattuna. Nyt Ukrainan sota heittää varjonsa tähän kehitykseen.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan sodan vaikutuksista huolimatta massiivista työttömyyden nousua ei ole odotettavissa.

– Työllisyyden paraneminen jatkui helmikuussa jopa hämmentävän vauhdikkaana. Koronarajoitusten heikentävä vaikutus jäi alkuvuodesta hyvin maltilliseksi. Jatkossa suhdanne heikkenee sodan takia, mutta ei ole odotettavissa, että Suomessa nähtäisiin massiivisen suurta työttömyyden nousua. Heikkenevään suhdanteeseen lähdetään työllisyyskehityksen osalta todella hyvistä asemista, Appelqvist sanoi Keskuskauppakamarin tiedotteessa.