Talous uuteen asentoon

0

Yläneläinen kuivurivalmistaja Mepu on yksi niistä Auranmaan yrityksistä, joiden toimintaan meneillään oleva Ukrainan sota vaikuttaa. Kuvaavaa kuitenkin on, että jo sovittu kuivuritoimitus Ukrainaan ei ole peruuntunut, vaan se on ainoastaan siirretty syksyyn. Yritys on myös onnistunut löytämään uusi markkinoita lännestä. Hyvä niin, sillä Venäjän markkina tuskin tulee avautumaan lähivuosina.

Ukrainan sota päättyy todennäköisesti kuukausissa, mutta sen taloudelliset vaikutukset tulevat jatkumaan vuosia jos ei vuosikymmeniä. Historiaa katsomalla selviää, että kun Venäjä sekoittaa asiansa, kestää pikemminkin vuosikymmeniä kuin vuosia, ennen kuin parempi aika koittaa. Venäjän markkinoiden merkitys tulee pitkään olemaa marginaalinen.

Valitettavasti muutos merkinnee myös sitä, että energian hinta asettuu pysyvästi korkealle tasolle ja se on huono asia Suomen kaltaiselle maalle, jonka bruttokansantuotteesta suuri osa tuotetaan tavoilla, jotka vievät paljon energiaa.

Mepussa ennakoidaan, että työvoiman rekrytointi tulee olemaan entistä vaikeampaa, jos polttoaineiden hinnat jäävät korkeiksi. Jo nyt ollaan tilanteessa, jossa monien palkkapussista suuri osa menee työmatkakustannuksiin.

Perinteisten bensa- ja dieselautojen osuus autokannasta tulee varmasti ilmastosyistä vähenemään. Julkisen vallan on kuitenkin pidettävä verotuksen avulla huolta siitä, että kulkemisen ja kuljettamisen hinnat ovat sellaisella tasolla, että talouden pyörät pysyvät pyörimässä.