Tekeminen auttaa ahdistukseen

0

Ukrainalaisten hätä on herättänyt suomalaisissa voimakkaan hakun auttaa. Auranmaalla on toteutettu useita avustuskeräyksiä ja niiden suosio on yllättänyt monet (AVL 4.3.). Pitää tosin muistaa, että Ukrainassa on käyty sotaa jo vuosia joskin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa ja täällä järjestetyt avustuskeräykset ovat aikaisemminkin tuottaneet hyvän tuloksen.

Avun perille saaminen voi olla vaikeaa, mutta ainakin sitä kannattaa yrittää. Arvokasta on myös se, jos paluukyydillä on mahdollista tuoda suomeen sotaa pakenevia ukrainalaisia.

Ukrainan sota ahdistaa monestakin syystä. Osa ahdistuksesta syntyy siitä, että auranmaallakin asuu ja työskentelee paljon ukrainalaisia. Heidän hätäänsä on helppo samaistua. Ahdistusta lisää se, että Ukraina on lähellä ja Venäjän naapurina monella tapaa samanlaisessa asemassa kuin Suomikin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että verrattuna Ukrainaan Pohjolan perukoilla sijaitseva Suomi on historian saatossa selvinnyt paljon vähemmällä.

Avustuskeräykset ja pakolaisten auttaminen ovat tietysti arvokasta työtä jo siksi, että hädässä olevia pitää auttaa, mutta myös siksi, että auttajakin hyötyy. Auttaminen antaa tunteen siitä, että jotakin on tehtävissä, vaikka tilanne olisi kuinka hankala.

Asiantuntijoiden neuvot siitä, ettei sotauutisia kannata seurata joka minuutti ja että voimaa kannattaa hakea esimerkiksi luonnosta, ovat varmasti tarpeellisia muistutuksia.