Marttilan kunta kaavailee pankin tilalle sote-keskusta

0
Pankkitoiminta lakkaa Härkätien varrella olevassa kiinteistössä toukokuussa, jonka jälkeen tilaa on mahdollista ryhtyä remontoimaan sote-keskuksen tarpeisiin.

MARTTILA. Vakka-Auranmaan Osuuspankki aikoo sulkea Marttilan konttorinsa toukokuun lopulla, mutta liikehuoneisto ei todennäköisesti jää tyhjäksi. Pankin tilalle ideoidaan sote-keskusta, josta kunnan edustajat ovat jo käyneet neuvotteluja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sekä terveyspalveluita Marttilassa järjestävän Liedon kunnan kanssa.

Kunnanhallitus näytti maanantaina vihreää valoa idean viemiseksi eteenpäin. Lopullinen päätös pankkitilojen muuttamisesta sote-keskukseksi on tarkoitus tehdä Marttilan kunnanhallituksessa sekä Liedon sosiaalijaostossa toukokuun lopussa.

Mikäli päättäjät pysyvät myötämielisinä hankkeelle, pankkikiinteistön omistava Auranmaan Teräspaaluttajat remontoi tilat loka-marraskuuhun mennessä ja vuokraa ne Marttilan kunnalle. Vuoden 2023 alusta vuokralaiseksi tulee hyvinvointialue.

Tehokasta tilankäyttöä

Kunnanjohtaja Carita Maisila näkee sote-keskuksen pilottihankkeena sekä esimerkkinä siitä, kuinka sosiaali- ja terveyspalveluja voitaisiin jatkossa tarjota pienessä kunnassa. Samojen seinien sisällä olisi myös lapsiperheiden palveluja tarjoava perhekeskus.

–Sote-keskus toteuttaisi hyvinvointialueuudistuksen tavoitetta sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiosta ja palveluiden hyvästä saavutettavuudesta, Maisila sanoo.

Pankkikiinteistön lattiapinta-ala on hieman pienempi kuin nykyisen terveysaseman ja sosiaalitoimiston yhteenlaskettu ala. Maisilan mukaan nykyistä sosiaalitoimistoa vaivaa sokkeloisuus ja sen synnyttämä hukkatila. Sen sijaan pankkikiinteistö on tilankäytöltään tehokas ja kunnoltaan hyvä.

–Se on juuri sopivan kokoinen terveysaseman ja sosiaalitoimiston tarpeisiin. Sote-käytön edellyttämät muutostyöt ovat tehtyjen suunnitelmien perusteella yllättävän vähäisiä, Maisila esittelee.

Toistaiseksi terveysasema on virastotalossa ja sosiaalitoimisto kunnantalon siivessä.

Niiden saaminen saman katon alle olisi Maisilan mielestä hyvä juttu niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin kannalta. Se tekisi vuorovaikutuksesta sekä asioiden hoitamisesta entistä mutkattomampaa.

Hammashoito on jatkossakin Kisarinteen päiväkodin yhteydessä.

Sote-keskuksen hintalappu näyttää Marttilan kunnan kannalta kohtuulliselta.

–Pankkikiinteistön omistaja on lupautunut tekemään muutostyöt omalla kustannuksellaan. Kunnan vuokra-aika jää melko lyhyeksi, ennen kuin tila siirtyy hyvinvointialueelle, Maisila kertoo.

Helpotusta vuokra-asuntopulaan

Sosiaalitoimelta vapautuviin kunnantalon tiloihin muuttaisi näillä näkymin ainakin elinvoima- ja työllisyyspalvelut.

Virastotalossa tyhjiksi jääviin terveysaseman tiloihin on mahdollista rakentaa 5–7 erikokoista vuokra-asuntoa. Niitä rakennettaessa virastotaloon tehtäisiin mittava remontti, jossa korjattaisiin mahdolliset talotekniset ongelmat.

Vuokra-asuntoja tarvitaan korvaamaan Riiheläntie 2:ssa oleva huonokuntoinen rivitalo, joka aiotaan ennen pitkää purkaa.

Marttilassa on huutava pula vuokra-asunnoista. Carita Maisila toteaa uusien vuokrarivitalojen rakentamisen olevan kallista, mutta virastotaloon tehtävät asunnot tarjoaisivat kohtuuhintaisen ja nopeahkon helpotuksen ongelmaan.

Kunnalla on tiedossa yksityisiä toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita rakentamaan asuntoja Marttilaan. Maisila toivoo myös näiden suunnitelmien toteutuvan.