Oripääläinen Eimar Viisel loihtii koivun rungosta linnunpönttöjä – Katso video!

0
Eimar Viisel kertoo muun muassa talitinttien ja kottaraisten tykästyneen moottorisahalla tehtyihin pönttöihin. Kuva: Eimar Viiselin kotialbumi.

ORIPÄÄ. Viitisen vuotta puolisonsa kanssa Oripäässä Kangastuvan lähellä asunut Eimar Viisel innostui tekemään kotipihastaan kaadetuista koivuista linnunpönttöjä.

Pääosan työstä Viisel tekee moottorisahalla. Hän viistää kaadetun puunrungon pään linnunpöntön katoksi ja irrottaa sen jälkeen rungosta L-kirjaimen muotoinen osan – siitä tulee takaseinä sekä katto. Sitten on vuorossa pönttöosan koverrus moottorisahalla. Kun tämä on tehty, koverrettu osa irrotetaan rungosta. Lopuksi Viisel liittää osat ruuveilla.

Ensin Viisel otti talteen koverruksesta syntyvää puusilppua ja asetti sitä muutamiin pönttöihin pesämateriaaliksi. Hän huomasi lintujen kuitenkin suosivan niitä pönttöjä, joissa ei ollut valmista pesänpehmikettä.

Pönttöjen yksityiskohdatkin Viisel tekee moottorisahalla. Niitä ovat katon salmiakkiruudutus ja lentoaukon alapuolella oleva hymyviiva. Hän tuumaa viimeksi mainitun näyttävän hassulta, mutta sen ja paksun narun avulla pönttö on helppo kiinnittää puuhun.

Viisel on kotoisin Tallinnasta. Kaikki viikonloput ja kesät hän vietti Raplamaan kunnan Vahastun kylässä oppien monia puutyötaitoja. Mies kertoo tekevänsä pöntöt saman mallin mukaan, jota käyttää myös hänen veljensä.

Nikkaroinnista pitävä Viisel on rakentanut kotinsa lähistölle, Polvarin polun vierelle penkin ja puupeuroja. Hän on kiinnostunut veistämään ja myymään pönttöjä muillekin. Viiseliin saa yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: eimarv@hotmail.com

Katso video: Eimar Viisel kokoaa linnunpöntön