Pojan kannustus sai oripääläisen kotileipurin turuille ja toreille – Myyntipäiviä edeltää aamukolmelta alkava leipomisurakka

0
Suvi Erkkilä on saanut leipomisinnon tarttumaan poikaansa Jesse Erkkilään. Jesse tekee mielellään muun muassa saaristolaisleipiä.

ORIPÄÄ. Leipominen on Suvi Erkkilälle mieluista puuhaa. Hän arvelee, että innostus johtuu karjalaisesta verenperimästä sekä halusta tarjota kotiin tuleville tutuille ja vieraille itse tehtyjä leivonnaisia.

Nuoruudessaan Erkkilä lähti äitinsä kannustamana ammattikouluun ajatuksenaan, että ruoanlaittajaa tarvitaan aina. Töitä on tosiaan riittänyt ja viimeiset 25 vuotta hän on ollut Oripään palvelutalon keittiössä.

Omien leipomusten myynti ei ollut käväissyt Erkkilän mielessä, ennen kuin hänen poikansa Jesse Erkkilä ehdotti asiaa viime syksynä ja lupasi hoitaa markkinoinnin.

– Olen aina ajatellut, ettei omia leipomuksiaan kehtaa myydä, Suvi Erkkilä tuumaa.

Pontta ehdotukselleen Jesse Erkkilä oli saanut Loimaan kauppaoppilaitoksesta, josta hän oli juuri valmistunut.

Kun äiti ja poika sitten rohkaistuivat viemään leivonnaisia myyjäisiin ja Oripään kirjaston vieressä olevaan myyntikojuun, niiden menekki oli iloinen yllätys. Sittemmin moni on tilannut ja hakenut leivonnaisia myös heiltä kotoa.

Pääsiäisherkkuja kojuun

Vuotavan kylässä perheineen asuva Suvi Erkkilä on suosiosta hivenen ymmällään. Leivonnaiset ovat hänen mukaansa ihan tavanomaisia, kotiväelle maistuvia ja vailla ihmeempiä kikkailuja.

– Siitä olen ehdoton, että myytävien leivonnaisten pitää olla aivan tuoreita, hän lisää.

Jesse Erkkilä kertoo tämän näkyvän siten, että myyntipäivää edeltävänä iltana hänen äitinsä ahertaa leipomusten kanssa iltayhdeksään ja aloittaa keittiössä taas aamukolmelta.

Jesse Erkkilä on suorittanut hygieniapassin ja nyt hänkin osallistuu leivontamaratoneihin.

Tiistaina 12.4. kello 17.30-18.30 Erkkilät aikovat myydä Oripään kirjaston vierellä olevasta kojusta lusikkaleipiä, kuivakakkuja, kuppikakkuja sekä saaristolaisleipää.

Haaveena täyte- ja voileipäkakut

Toiminnan kasvattaminen omat voimavarat huomioiden on kotileipurien mielestä kiehtova ajatus.

Suvi Erkkilä haluaisi ryhtyä tekemään tilauksesta täyte- ja voileipäkakkuja. Sitä varten on laadittava elintarvikehuoneistoilmoitus ja siihen liittyvä omavalvontasuunnitelma. Ne ovat pakollisia, kun kotikeittiössä valmistetaan myyntiin tarkoitettuja maitotuotteita tai muita helposti pilaantuviksi luokiteltuja ainesosia sisältäviä ruokia.

– Jesse on laatimassa omavalvontasuunnitelmaa ja lisäksi olemme hankkineet kakuille oman jääkaappinsa. Talomme vieressä on talli. Tiedä sitten, josko sinne voisi joskus laajentaa leipomisjuttuja, Suvi Erkkilä haaveilee.

Edessä lienee myös toiminimen perustaminen. Tähän asti Suvi Erkkilä on kirjannut myynnit henkilökohtaiseen verotukseensa.

Nimi olisi todennäköisesti Suvin kotileipomukset.

– Koska Suvin kotileipomo kuulostaisi jotenkin liian mahtipontiselta, Suvi Erkkilä perustelee.

Kotileipurien taivalta voi seurata Instagramissa sekä Facebookissa. Erkkilät löytyvät molemmista haulla Suvin kotileipomukset.

Pääsiäisen sitruunakakku Suvi Erkkilän tapaan

Auranmaan Viikkolehti pyysi Suvi Erkkilää esittelemään yhden suosikkileivonnaisensa reseptin, jonka avulla jauhopeukalon omaavat lukijat saavat pääsiäsenä suunsa makeaksi.

1. Voitele ja jauhota rengasvuoka korppujauholla. 2. Laita uuni lämpenemään + 175°C. 3. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 4. Lisää munat yksitellen. 5. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti sekoittaen. 6. Lisää joukkoon sitruunan kuori ja mehu. 7. Laita taikina vuokaan ja paista noin 50 minuuttia. Mikäli kakku näyttää tummuvan liikaa, voit laittaa leivinpaperin vuoan päälle paiston loppuvaiheessa. 8. Koristele jäähtynyt kakku haluamallasi tavalla.

Aineet: 200 g voita, 2 dl sokeria, 2 tl vaniljasokeria, 3 kananmunaa, 1 sitruunan raastettu kuori, 2,5 dl vehnäjauhoja, 0,5 dl perunajauhoja, 2 tl leivinjauhetta, ripaus suolaa, 2 rkl sitruunamehua, voita ja korppujauhoa.