Pyörällä Pariisiin pienten puolesta – Team Rynkebyn Turun joukkueessa neljä auranmaalaista

0
Jyri Siukonen ja Veli-Matti Kavander polkaisevat heinäkuussa Pariisiin Team Rynkebyn väreissä. (Kuva: Asko Virtanen)

AURANMAA. Juhlavuottaan viettävä Team Rynkeby saa tänä vuonna riveihinsä neljä auranmaalaista. Jyri Siukonen ja Veli-Matti Kavander hyppäävät pyörän selkään ja polkaisevat heinäkuussa Pariisiin, Sari ja Roope Kavander osallistuvat hyväntekeväisyystapahtumaan huoltojoukoissa.

Vuonna 2002 perustettu Team Rynkeby on toiminut Suomessa kymmenen vuotta. Rynkebyn ydinajatus on kerätä hyväntekeväisyyspyöräilyn avulla rahaa syöpää sairastaville lapsille. Joukkueet kootaan alueittain.

Kavanderit ja Siukonen osallistuvat Turun joukkueeseen. Joukkueessa polkee 40 henkeä, huoltajia on mukana kymmenen. Osallistujat maksavat kulunsa pyörää myöden itse, joten kertyvät varat menevät kaikki hyväntekeväisyyteen.

Toista kertaa matkaan

Veli-Matti Kavander lähtee matkaan jo toista kertaa. Viime vuonna tosin poljettiin koronan vuoksi poikkeuksellisesti Pariisin sijasta Leville. Matkaa tuli reilut sata kilometriä enemmän kuin Pariisiin.

–Pariisiin tulee poljettavaa 1400 kilometriä. Pyöräilypäiviä on kymmenen, päivämatkat vaihtelevat vajaasta kuudestakymmenestä yli kahteensataan, Veli-Matti Kavander kertoo.

Pariisiin pystyy polkemaan, vaikka pyöräilykokemusta ei olisi – tai edes kuntoilukokemusta.

–Rynkebyn idea on, että kuntoa kohotetaan yhdessä. Olemme koko talven treenanneet yhdessä tiistaisin ja torstaisin ja joka toinen lauantai. Viikossa porukkatreeniä tulee neljästä viiteen tuntia, Kavander kertoo.

Nyt kun pyörät ja puvut ovat saapuneet, alkaa kilometrien kerääminen maanteillä. Ennen kuin lähtö Pariisiin koittaa, pitäisi mittariin saada 2500 kilometriä.

50 kilometriä takana

Ensi kertaa mukana olevalla Jyri Siukosella on vielä hieman kerättävää. Ensimmäiset 50 kilometriä on jo poljettu.

–Sisäpyöräilyä olen harrastanut, mutta minkäänlaista pyöräilykokemusta minulla ei ole. Eilen ajoin ensimmäisen maantielenkin, Siukonen kertoo.

–Maantiepyöräily tuntuu hienolta lajilta. Innolla odotan ensimmäisiä ryhmälenkkejä, hän lisää.

Kavander houkutteli Siukosta lähtemään mukaan jo viime vuonna, mutta onnistui vasta nyt.

–Vähän mietitytti että riittääkö aika, viiden lapsen isä ja yrittäjä kertoo.

Motiivina auttaminen

Vaikka molemmat painottavat pyöräilyn hienoutta lajina, se on kuitenkin toissijainen motiivi lähteä mukaan Rynkebyn toimintaan.

–Syöpää sairastavat lapset ja varojen kerääminen heidän hyväkseen ovat ykkösasia, Kavander ja Siukonen painottavat. Molemmat ovat mukana myös sponsoreina, mistä kertovat paidoista löytyvät mainoksetkin.

Pyöräilyn ohella Rynkebyn toimintaan kuuluu myös erilaisia varainkeräystapahtumia. Yksi varojenkeräystapa on ”Vain yksi pullo riittää” -keräys, missä Rynkebyn jäsenet keräävät panttipulloja kotitalouksista.

Jokainen osallistuja sitoutuu myös varainhankintaan. Viime vuonna Suomen Rynkeby-joukkueet keräsivät noin miljoona euroa syöpälasten hyväksi.