Ruuhkaviikkoja

0

Henkilökortti pääsi menemään vanhaksi kulkutautiaikana, jollei jo vähän ennenkin. Ei muuta kuin uutta hommaamaan, sillä 1970-luvun pahvinen ajokortti ei ole enää joka käänteessä ihan virallinen henkilöllisyystodistus, vaikka se ”torellinen” onkin.

Moni muukin havahtui vanhentuneeseen passiin tai henkilökorttiin maaliskuun alkupuolella ja ryhtyi toimiin uuden hankkimiseksi. Aluksi passikuvaan ja sitä myöten hanke vireille.

Kysyntäpiikki aiheutti joltisenkin ruuhkan poliisin lupapalveluihin, koska uutta asiakirjaa ei saa vanhentuneen tilalle ennen kuin tekee tunnistautumiskäynnin jollekin poliisiasemalle. Siellä otetaan sormenjäljet, katsellaan ja kysellään kysymyksiä. Se on kansalaisen oikeusturvan kannalta tietysti oikein. Yleispätevä ohje neuvoo: ”jos olet passikuvasi näköinen, olet levon/loman tarpeessa”.

Käyntiä varten pitää varata aika puhelimitse tai poliisin verkkosivujen kautta. Kolmas vaihtoehto on valmistaa kaupunkimatkalle mukaan tuhdit eväät ja mennä odottamaan vuoroaan poliisiasemalle. Onhan moni kansalainen viettänyt niissä tiloissa pitemmänkin tovin.

Päätin silti kokeilla kahta ensimmäistä vaihtoehtoa. Verkossa hääräsivät ilmeisesti kaikki, sillä ajanvaraus ei edennyt alkupuhinoita pitemmälle.

Ajan varaaminen puhelimessa osoittautui myös hiukan haastavaksi, sillä nauhoite tiesi kertoa poliisin lupapalveluissa olevan ruuhkaa, mutta palvelua luvattiin tarjota mahdollisimman pian.

Odotellessa sai kuunnella viihdyttävää musiikkia vartin jos toisenkin, mutta varsinainen palvelukokemus jäi tauottoman musiikkielämyksen ohessa silti kokematta. No, mikäs kiire tässä, puolivalmiissa maailmassa.

Kokeilin vielä verkkoajanvarausta. Ja kas, koko Lounais-Suomen asemaverkoston kattavan selailun päätteeksi Loimaan poliisiasemalta löytyi vartin aika heti elokuun alussa. Parempi tuolloin kuin ei silloinkaan, joten sitä myöten ajanvaraus voimaan.

Tästähän homma rupesi rullaamaan kuin toimintaelokuvissa, sillä parin päivän päästä heltisi aika Forssan asemalle kesäkuun lopulla.

Vierähti jokunen päivä tai viikko, niin johan lupapalvelun antoisa allakka tarjosi vapaita aikoja huhtikuun jälkipuoliskolle Kankaanpään poliisiasemalle. Lopulta nopein käyntiaika napsahti Forssaan viime viikolle.

Jokiläänissä syntyneelle ”Vorssan” matka ei ole iso koettelemus vaan pikemminkin nostalginen kotiseuturetki. Passinhankinta alkaa kohta olla hakureissua vaille voiton puolella.

toimittaja evp
Jorma Kaarto
jtkaarto@gmail.com