Suvirannan korttelia tarvitaan vielä pitkään – Marttila aikoo saneerata omistamiaan vanhusten rivitalohuoneistoja

0
Suvirannan asumiskorttelin rivitalossa asuva Ritva Viitanen kävi tiistaina päivälenkillä pyöräpotkukelkallaan.

MARTTILA. Vättilän kylästä kotoisin oleva Ritva Viitanen on asunut vanhuksille tarkoitetussa kunnan rivitalossa Marttilan keskustassa, Suvirannan asumiskorttelissa seitsemän vuotta. Viitanen sanoo olevansa pieneen huoneistoonsa, pari kertaa viikossa käyvään kotiavustajaan ja ylipäätään elämäänsä kaikin puolin tyytyväinen.

Kunnanjohtaja Carita Maisila ja sosiaalipalvelujohtaja Maria Vesala tietävät vanhuksille tarkoitettujen rivitalojen sekä tehostettua palveluasumista tarjoavan Suvirannan palvelukeskuksen käyneen rakkaiksi asukkaille itselleen ja heidän luonaan vieraileville.

Tilanpuutteen edessä Marttila on toisinaan joutunut hankkimaan tehostetun palveluasumisen paikkoja rajojensa ulkopuolelta.

– Mieluummin ihmiset tulevat omaan taloomme kuin menevät muualle, Vesala sanoo.

Suvirannan palvelukeskuksessa on 30 tehostetun palveluasumisen paikkaa, kuusipaikkainen kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö ja keskuskeittiö. Rivitaloissa on 23 asuntoa sekä päivätoiminnan ja kotihoidon tilat.

Hyvinvointialue vuokraa palvelukeskuksen

Marttila on siinä mielessä poikkeuksellinen kunta, ettei siellä ole vanhusten palveluasumista tarjoavaa yksityistä tahoa.

Nyt kunnassa jännitetään, miten vanhusten rivitalojen sekä palvelukeskuksen muodostamalle kokonaisuudelle käy, kun hoivapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy ensi vuoden alussa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.

Carita Maisila sekä Maria Vesala ovat vakuuttuneita, että lähekkäin sijoitellun rakennuskannan avulla kaikille asukkaille voidaan tuottaa yksilöllisiä palveluja kustannustehokkaasti jatkossakin, asuvatpa he sitten rivitalossa tai palvelukeskuksessa.

Ensi vuoden alussa hyvinvointialue vuokraa Suvirannan Marttilan kunnalta kolmeksi vuodeksi. Kunta puolestaan huolehtii vanhusten rivitaloista samaan tapaan kuin tähänkin asti.

Mitä tapahtuu, kun Suvirannan vuokrasopimus aikanaan päättyy?

Carita Maisila on luottavainen, että hyvinvointialue pysyy vuokralaisena sen jälkeenkin. Hän ja Vesala toteavat, että palveluasumisen tarkkaa tarvetta on vaikea ennustaa, mutta sille tulee joka tapauksessa olemaan tarvetta.

Viranhaltijoiden mukaan nykyiset tilat ovat kokonsa puolesta optimaaliset marttilalaisten tarpeisiin, vaikkakin tällä hetkellä sekä rivitaloissa että Suvirannassa on täyttä. Vesalan mukaan marttilalaiset saavat palveluasumispaikan yleensä nopeasti, viimeistään kolmen kuukauden kuluessa.

Selvityshanke on vahva viesti

Tulevaisuutta silmällä pitäen Marttilassa toteutettiin Ympäristöministeriön avustuksella Suvirannan asumiskorttelin käytettävyysselvitys -hanke.

Vanhusten rivitaloista talo numero 1 peruskorjattiin ajanmukaiseksi 2017. Selvityksessä todetaan, että kaksi muuta rivitaloa on mahdollista saada nykyistä esteettömämmiksi ja avarammiksi. Carita Maisilan mukaan esteettömyyttä tullaan parantamaan hiljalleen, asunto kerrallaan.

Suvirannan palvelutalon ajanmukaistaminen on mittava hanke. Asukkaille täytyisi järjestää remontin ajaksi toinen majoitus ja kaiken lisäksi hankkeen hintalappu on noin 1,4 miljoonaa euroa. Remontin myötä palvelutalon tiloja olisi helppo muuttaa kulloisiakin tarpeita vastaaviksi. Tilat voisivat palvella esimerkiksi ryhmäasumista tai tehostettua palveluasumista.

Remontin suunnittelua on hankaloittanut se, ettei hyvinvointialueelle ole nimetty tahoa, jonka kanssa Marttila olisi voinut keskustella Suvirannasta.

– Alun perin oli ajatuksena, että olisimme ehtineet tehdä toimenpiteitä oman kunnan voimin, ennen kuin sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, Maisila sanoo.

Vaikka tulevaisuus on usvan peitossa, sekä Maisila että Vesala luottavat selvityshankkeen olevan hyvinvointialueelle vahva viesti kunnan tahtotilasta säilyttää vanhusten hoivapalvelut Marttilassa.