Maineella on merkitystä

0

Lieto ja Marttila valittiin Suomen Yrittäjien tekemässä tutkimuksessa omissa sarjoissaan Suomen yritysystävällisimmiksi kunniksi. Tulos on onnittelun arvoinen ja linjassa edellisen tutkimuksen kanssa.

Tutkimusta voi arvostella siitä, että vastaajamäärä jää kuntaa kohden pieneksi. Koko maakunnassa vastaajia oli vajaa tuhat, yhdessä kunnassa korkeintaan muutama kymmenen. Tulokset ovat kuitenkin hyvin linjassa muiden viestien kanssa, joita kunnista kuuluu. Yritysmyönteinen ja ketterä toimintatapa on selvästikin osa hallintokulttuuria, joka toisissa kunnissa on sisäistetty paremmin kuin toisissa.

Kunnalle on kohtalon kysymys, kuinka houkuttelevaksi se yrittäjien silmissä nähdään. Kyse on paitsi yrityksen itsensä ja sen työntekijöiden tuottamista verotuloista, myös palveluista. Mitä enemmän yrittäjiä, sitä elinvoimaisempi kunta.

Yrittäjäystävällisyydessä ei ole kyse siitä, että kunnan pitäisi rahallisesti tukea yritystoimintaa tai osallistua siihen itse. Kyse on ennen kaikkea ketteryydestä. Yrittäjä arvostaa nopeita päätöksiä ja mahdollisimman jouhevaa byrokratiaa. Joissakin kunnissa voidaan nähdä, että lainsäädännön vaatimukset tekevät toiminnasta väistämättä kankeaa, mutta kuntien kerta toisensa jälkeen toistuvat erot tutkimuksissa osoittavat, ettei näin ole.

Tulevaisuuden kunnat ovat ennen kaikkea elinvoima- ja koulutuskuntia. Koukeroiset sanat kuntastrategiassa eivät riitä tekemään kunnasta houkuttelevaa ja elinvoimasta vaan siihen tarvitaan käytännön tekoja ja asennetta.