Aurassa tehdään vastuullisia valaisimia

0
Valaisimet valmistuvat CNC-pohjaisella järjestelmällä

AURA. Auralainen Sees Lights avasi nettikaupan noin kuukausi sitten. Kyseessä on Esa Kekäläisen toteutunut unelma yrityksestä, joka suunnittelee ja valmistaa vastuullisia valaisimia. Pääosassa on puu. Tarkemmin sanottuna mänty.

–Useimmiten kotimaiset sisustustuotteet tehdään koivusta, mutta itse pidän mäntyä ilmeikkäämpänä. Männyn syykuviointi on vahva enkä yritä peitellä oksia, Kekäläinen kertoo.

Kekäläinen valmistaa valaisimet nimenomaan massiivipuusta, joka saapuu verstaalleeri vahvuisina liimapuulevyinä.

Sees Lightsin ydinajatus on nimensä mukaisesti seesteisyys. Puu on materiaalina luonnollinen ja levollinen. Tavoitteena onmuotoilultaan omaperäisten ja aikaa kestävien valaisimien valmistus.

Kekäläinen tekee kaiken itse suunnittelusta valmistukseen Auran pitkäniityssä sijaitsevassa verstaassaan.

–Suunnittelun teen CAD-pohjaisella järjestelmällä, valmistuksessa käytän CNC-järjestelmää. Koulutukseltani olen sekä automaatiosuunnittelija että puuartesaani, joten tässä pääsen yhdistämään eri puoliani, Kekäläinen kertoo.

Iltaisia ideoita

Valaisimen tie ideasta tuotteeksi kestää kuukausia.

–Usein uudet ideat tulevat illalla. Onneksi 3D-hahmotelma syntyy aika nopeastikin, jotta idean saa eteen päin työstettävään muotoon, Kekäläinen kertoo.

Vastuullisuus näkyy kaikessa yrityksen toiminnassa. Kotimainen puu on jo itsessään uudistuva raaka-aine ja vastuullinenkin verrattuna vaikkapa trooppisiin puulajeihin. Lisäksi yritys lahjoittaa jokaisesta ostetusta valaisimesta 4H:n Taimiteko-projektille summan, jolla istutetaan kaksi puuta. Muut materiaalit hankitaan ensisijaisesti kotimaasta tai EU-alueelta. Poikkeuksen tekevät led-lamput, joitavalmistetaanvain Aasiassa.

–Tuotannossa pyritään välttämään hävikkiä ja kun valaisin joskus tulee elinkaarensa päähän, senkierrättäminen on vaivatonta, Kekäläinen kertoo.

Kotoa yrittäjyyden eväät

Alkutaipaleella oleva yritys ei tunnetusti elätä. Kun kyseessä on yritys, joka valmistaa pitkän suunnitteluvaiheen vaativia tuotteita, ylimenokaudeksi tarvitaan ratkaisuja.

–Sain yritykselle starttirahaa, mutta se ei riitä pitkälle. Olen säästänyt pitkään yrityksen perustamista silmällä pitäen. Jotkut ostavat uuden auton, itse perustin yrityksen, Kekäläinen kertoo.

Yrittäjyys ja rakkaus puuhun materiaalina tulee Kekäläiselle jo verenperintönä.

–Isäni oli yrittäjä ja puuseppä. Kotoa on varmasti tullut vaikutteita ja ajatus yrittäjyydestä on kiehtonut jo pitkään, Kekäläinen kertoo.