Historia herää henkiin hahmojen ja tarinoiden kautta Pöytyän museopappilassa

0
Sirpa Niemelä istahti tekemänsä, kuvitteellisen Lyyti-muorin seuraksi kahvipöytään. Lyyti kuluttaa aikaansa kylällä kahvia juoden ja juoruillen.

PÖYTYÄ. Pöytyän museopappilassa esillä oleva Tunnelmia ajassa -näyttely on jatkumoa vuonna 2019 alkaneille näyttelyille, joista lähti liikkeelle pappilan elävöittäminen. Tänä kesänä rakennuksen ja seutukunnan 1800–1900-lukujen historiaa kerrotaan kuvitteellisten sekä todellisten hahmojen kautta. Lisäksi näyttelystä löytyy nuorten itsensä näköinen tunnelmia ajassa -osio. Sen ovat koonneet Elsa Sundberg ja Lumi Kallio.

Tekstit hahmoihin on laatinut Lea Karolius ja osan nukeista on muotoillut Sirpa Niemelä.

–Hahmot voivat liittyä joko pappilaan tai johonkin Pöytyällä olleeseen taloon, näyttelyn ideoitsija, Pöytyän kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Anu Riikka Terho kertoo.

Museopappilan huoneita kiertäessä törmääkin monenlaisiin kulkijoihin. Keittiössä istuu sokerinpala huulessaan ja tassi kädessään kylän juoruakka Lyyti.

–Lyyti on kuvitteellinen hahmo, mutta joka kylästähän tällainen löytyy, nuken tehnyt Niemelä naurahtaa istahtaessaan Lyytin seuraksi kahvipöytään.

Yläkertaan mentäessä yhteen huoneeseen on asettunut saapasta korjaamaan Kyrössä aikanaan kyläsuutarina toiminut Ville. Toisessa huoneessa nyyhkii surullinen Karoliina-neito, joka on menettänyt sydämensä eri miehelle, jolle isä meinaa tyttärensä naittaa. Surullinen on myös kutojana tunnetun Amanda Kuukan tarina. Nainen muutti aikoinaan Loimaalta Pöytyän Kaulansuuhun poikansa kanssa menetettyään tyttärensä. Mallinuken päälle laitettu puku on Kuukan jäämistöstä.

Kylän yhdestä johtohahmosta, valtiopäivämies Kaarlo Wärristä Niemelä on muotoillut valokuvaan perustuen mahdollisimman aidon näköisen. Ylväänä hän seisookin omassa huoneessaan, josta löytyy monenlaista Wärrin esineistöä, kuten valokuvia ja kirjoja.

140 vuotta sitten Mustanojan tyttökoulussa opettajana aloittanut ja kaikkiaan 32 vuotta siellä toiminut Hanna Erkkinen on saanut taas luokkahuoneensa takaisin, tosin nyt museoon. Historiankirjat kertovat hänen avioituneen aikanaan Mustanojan poikakoulun opettajan Kustaa Löfgrenin kanssa.

Opettajatar Hanna Erkkinen tuli Mustanojan tyttökouluun vuonna 1882. Hän opetti siellä 32 vuotta ja meni naimisiin poikakoulun opettajan Kustaa Löfgrenin kanssa.

Ideoita riittää ensi vuodeksikin

Noin 500-neliöinen, kartanomainen pappilarakennus on Anu Riikka Terhon mukaan ainutlaatuinen. Kyläyhdistykselle sen ylläpitäminen tarkoittaa kuitenkin kovaa työtä, sillä jo pelkästään siivoamiseen uppoaa joka kevät päivä jos toinenkin.

–Minulla on onneksi sentään apukäsiä. Esimerkiksi Tiina Ojala on jo kolmena vuotena siivonnut kanssani tämän kaiken, hän kiittelee.

Kesän aikana näyttelytoiminnan lisäksi pappilan alasalissa pidetään erilaisia tilaisuuksia. Siellä kokoontuu muun muassa diakoniakerho ja vapaamuotoista tarinailtaa vietetään pari kertaa historiaa tuntevien Taina Jaakkolan ja Markku Kaurilan kanssa.

Myös ensi kesän suunnitelmat alkavat olla selviä, ainakin Terhon päässä. Hän ei kuitenkaan vielä paljasta, mitä silloin tullaan näkemään.

Pöytyän museopappila on avoinna joka sunnuntai klo 13–16 elokuun loppuun saakka. Heinäkuussa museo on avoinna myös tiistaista lauantaihin klo 12–16. Museo sijaitsee osoitteessa Turuntie 1189, Pöytyä.