Maaseudullakin on töitä tarjolla

0

Auranmaan kuntien valmistelema Töihin maalle -hanke olisi tervetullut yritys houkutella ihmisiä Auranmaalle töihin ja oikaista mielikuvia maaseudusta työllistäjänä. Melko yleinen harhaluulo lienee, ettei maalla ole töitä tai jos on, niissä vaaditaan taitoa ajaa traktoria. Auranmaalla, Varsinais-Suomen maaseudun sydämessä, työpaikkaomavaraisuus on kuitenkin ollut hyvällä tasolla. Esimerkiksi vuonna 2019 Koskella oli työpaikkoja lukumääräisesti enemmän kuin työllistä työvoimaa. Pöytyällä ja Oripäässäkin päästiin tuolloin melko lähelle tilannetta, jossa työpaikkojen ja työvoiman määrä kohtaavat toisensa. Töitä myös löytyy monien alojen taitajille.

Ihmisten hakeutumista maaseudulle töihin jarruttaa mielikuvien lisäksi muutkin tekijät. Tällä hetkellä suurimpia esteitä ovat polttoaineen hinta ja julkisen liikenteen heikkous. Asiaan tulee pikaisesti löytyä jokin ratkaisu, sillä ilmastokriisinkään keskellä ihmisten liikkumista työhön ei pitäisi hankaloittaa tai estää. Työpaikkojen ja ihmisten siirtäminen kaupunkeihin kun sekään ei ole yksiselitteinen ilmastoteko.

Isompi asia ratkaistavaksi on yleinen työvoimapula, joka nykyisillä polttoaineen hinnoilla heijastuu kipeimmin maaseudulle. Tätä ongelmaa maaseutukunnat eivät yksinään pysty ratkaisemaan. Töihin maalle -hanke olisi joka tapauksessa hyvä keino tuoda maaseutua työllistäjänä ihmisten tietoisuuteen.