Riistakamera tallensi karhun kantatien liepeillä Riihikoskella

0
Karhu tallentui Reino Kallion riistakameran kuviin tiistaiyöllä hieman ennen kello kolmea.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikoskelaisen petoyhdyshenkilön Reino Kallion riistakamera tallensi karhun kantatien läheisyydessä tiistaiyöllä. Riistakamera sijaitsee Riihikosken ja Pöytyän kirkon puolivälissä kantatieltä noin 600 metriä Yläneen suuntaan. Kallion mukaan lähistöllä on yksi yksittäinen talo noin 300–400 metrin päässä. Kamera on ollut paikoillaan pitkään ja kuvaan on aiemmin tallentunut muun muassa hirviä ja kauriita, mutta ei karhuja tai susia.

–Siitä on kohta 20 vuotta aikaa, kun yksittäinen uroskarhu kulki tästä, Kallio kertoo ja arvioi tiistaiyöllä liikkeellä olleen karhun kuvan perusteella aikuiseksi.

Kuvan suhteen kävi hyvä tuuri, sillä kamerasta oli noin viikko sitten akku loppunut. Kallio kävi maanantai-illalla viemässä uuden akun ja jäi samalla muutamaksi tunniksi kyttäämään kauriita, sillä parhaillaan käynnissä on kaurispukkijahti. Hän poistui paikalta vain muutama tunti ennen karhun tuloa. Karhu vieraili paikalla hieman ennen kello kolmea yöllä.

–Hajua se ei ole säikkynyt, sillä kuvien perusteella se näytti viihtyneen paikalla jonkin aikaa, Kallio toteaa.

Toukokuun puolivälissä tehtiin karhuhavainto Yläneen keskustan tuntumassa (AVL 17.5.). Kallion mukaan Yläneellä on tehty karhuhavaintoja viimeisen 4–5 vuoden aikana tavan takaa, viimeksi viikko sitten. Aiemmin havainnon keskittyivät Kallion mukaan keväisiin läpijuoksuihin. Kesäaikaisten havaintojen yleistyminen voi hänen mukaansa viitata reviirin läheisyyteen.

–Se on siinä ja tässä, mahtaako Yläneellä talvipesää olla, mutta vähintään reviirin reuna-alueella ollaan.