Lempiharrastuksesta tuli kesätyö

0
Kirjaston takahuoneessa ei yleensä revitä kirjoja, vaan niitä ennemminkin vaalitaan. Juhani Vuoren kesätyön päätoimenkuvana oli kuitenkin poistokirjojen repiminen ja asianmukainen kierrätys. (Kuva:Tuomas Honkasalo)

AURA. Auralainen Juhani Vuori nauttii kirjojen lukemisesta. Hän on lukenutkin jo aikamoisen määrän kirjoja ollakseen kuitenkin vasta 15–vuotias. Jossain kohtaa keväällä hänelle tuli ajatus mieluisasta kesätyömahdollisuudesta.

–Ajattelin jossain kohtaa lukiessani, että kirjastohan voisi olla kiva paikka kesätyöpaikaksi. Sitten hain tänne kesätöihin ja pääsin. Se oli simppeli prosessi ja työnhaku helppoa, Vuori naurahtaa Auran kirjaston takahuoneessa, joka on tullut hänelle tutuksi kahden viikon työjaksolla.

–Tänne ei käsittääkseni ollut kauheasti edes hakijoita, mutta ehkä se vaikutti, että olen tuttu naama täällä kirjastossa, Vuori pohtii.

Vuoren työlistalla on kirjastossa kaikenlaista.

–Olen nyt siirtänyt tuolta varastosta poistettuja kirjoja ja repinyt niistä kannet irti. Kannet menevät eri laatikkoon ja sivut paperinkeräykseen. Sitten olen putsannut hyllyjä nuorten osastolla, kun vakiohenkilökunnalla ei ole oikein kauheasti aikaa sellaiseen.

Hieman olen päässyt myös hyllyttämään kirjoja, joita tänne palautetaan, Vuori kertoo. Poistettujen kirjojen pinosta on livahtanut muutama kirja muuallekin kuin kierrätykseen.

–Olen ottanut aika monta niistä poistokirjoista itselleni lukuun, kun sain siihen luvan. Otin ainakin yhden psykologian kirjan, joka käsittelee sitä, miksi sanotaan ei asioille. Toinen löytö oli sellainen kirja, joka kuuluu kirjasarjaan, jota en ehtinyt lukea loppuun, mutta oli nyt kiva löytää sarjaan kuuluvia kirjoja.

Mielenkiintoisinta työssä on vähän kaikki.

–En osaa eritellä, mikä on mukavinta. Kaikki on ollut kiinnostavaa, kun kirjat kiinnostavat, Vuori pohtii. Kesätyörahat eivät valu suoraan kauppaan tai mopon tankkiin. Vuori ei vielä tiedä, mihin rahat kuluvat.

–Pistän varmaan rahat sukan varteen myöhempää tarvetta varten. En oikein tarvitse nyt mitään, kaikkea on riittävästi.

Vuori on eniten kiinnostunut fantasiakirjoista.

–Kirjojen top-3 on kovin Tolkien-painotteinen, sillä siellä on Taru sormusten herrasta, Hobitti ja Silmarillion. Hyvä on myös Brandon Sanderssonin Usvasyntyinen-trilogia, Vuori luettelee. Kesä kuluu myös lukemisen parissa ja syksyllä Vuori aloittaa Elisenvaarassa lukiotaipaleensa.