Kerrostalot kaipaavat remonttia – Isännöitsijä, kiinteistönvälittäjä ja pankinjohtaja patistavat osakkaita päätöksentekoon

0
Kyrön Lehtolanpuiston julkisivu kaipaa kohennusta ja naapurissa oleva Kyrön Lehtola tarvitsisi putkiremontin.

PÖYTYÄ / Kyrö. Asuntojen myyntihinnat ovat olleet vain 500–900 euroa per neliömetri, mutta siitä huolimatta Ollilantien ja Kroopinrinteen kerrostalohuoneistot eivät ole tahtoneet käydä kaupaksi. Kiinteistönvälittäjä Arto Savikankaan mukaan tilanne olisi toinen, jos näkyvällä paikalla olevat taloyhtiöt saisivat isot remontit käyntiin.

Hankalimmassa tilanteessa on Kroopinrinteentien asunto-osakeyhtiö Kyrön Lehtola, joka tarvitsee linjasaneerausen. Isännöitsijä Milka Rautio-Siitosta jännittää, kuinka kauan vuonna 1970 rakennetut putket kestävät. Myös vakuutusyhtiö tiedostaa kohonneen riskin, mikä näkyy vakuutusmaksuissa. Yleensä käyttövesi- ja viemäriputket tulevat elinkaarensa päähän 40–60 vuoden iässä.

Linjasaneeraukset ovat taloyhtiöiden pitkäkestoisimpia ja kalleimpia korjaushankkeita. Niihin liittyviä asiantuntijapalveluita tarjoavan Talokeskuksen mukaan pelkkä putkien kunnostus maksaa 200–400 euroa neliöltä ja putkien sekä sähköjen uusiminen hieman alle 1 000 euroa neliöltä.

Tämän perusteella Kyrön Lehtolassa kokonaiskustannus asettuisi 200 000 ja vajaan miljoonan euron välimaastoon. Vaikka remontin hinta kirpaisee, Rautio-Siitonen toivoo Lehtolan yhtiökokouksen päättävän siitä viimeistään ensi kevään kuluessa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että odottaminen lisää kustannuksia, sillä remonttien hinnat nousevat nopeasti.

Lehtola on ulkoisesti siivossa kunnossa, sillä talo on maalattu hiljattain ja sen ikkunoita on uusittu.

Monta asiaa listalla

Linjasaneerauksen ohella Kyrön Lehtola kaipaa Milka Rautio-Siitosen mukaan mahdollisesti uusia sähköjä sekä ilmanvaihdon tehostamista. Remontteja voidaan tehdä vaiheittain, mutta hänen mielestään kaikki kannattaisi toteuttaa samassa suurrevohkassa. Yleensä sellainen menettely on osoittautunut kokonaiskustannusten kannalta edullisimmaksi.

Ollilantien varrella olevaan Lehtolan naapuritaloon, 1975 valmistuneeseen Kyrön Lehtolanpuistoon tehtiin linjasaneeraus sekä pesuhuoneiden remontti vuonna 2016.

Lehtolanpuisto odottaa Rautio-Siitosen mukaan lähinnä kosmeettista kohennusta; julkisivuremonttia, parvekkeiden peruskunnostusta sekä muun muassa ovien ja ikkunoiden uusimista. Julkisivuremontti on nytkähtänyt sen verran eteenpäin, että siitä on pyydetty tarjouksia.

Kyrön Lehtolan ja Lehtolanpuiston takana on Pöytyän kunnan vuokratalo, vuonna 1971 rakennettu Tapiola. Siihen on tehty linjasaneeraus sekä julkisivuremontti kuluneen 15 vuoden aikana. Kunnan asuntosihteeri Seija Halmisen mukaan remonttilistalla odottaa katon maalaus.

Elinkelpoisia taloja

Kiinteistönvälittäjä Arto Savikangas on luottavainen, että kauttaaltaan remontoidut kerrostalot houkuttaisivat uusia asukkaita ja antaisivat potkua koko Kyrön keskustalle.

Kyrön Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Kivikoski on samaa mieltä ja tuumaa kotikylänsä taloyhtiöiden olevan huomattavasti paremmassa asemassa verrattuna Itä-Suomen taajamiin, joiden elementtitaloissa ei välttämättä ole juuri lainkaan asukkaita.

Kyrön Lehtolan ja Lehtolanpuiston huoneistot ovat asuttuja, mikä tekee niistä elinkelpoisia yhtiöitä. Kivikoski ei hevin usko remonttikustannusten nousevan niin korkeiksi, etteikö töihin kannattaisi ryhtyä ja etteivätkö pankit kykenisi niitä lainoittamaan.

Milka Rautio-Siitosen kokemusten perusteella myös osaavia urakoitsijoita riittää. Hän kannustaa muistamaan remonttien kohdalla vanhan viisauden hyvin suunnitellusta ja jo puoliksi tehdystä. Etenkin linjasaneerauksien ja julkisivuremonttien kohdalla suunnitteluun sekä urakoitsijan valintaan kannattaa kiinnittää runsaasti huomiota.