Korjausvelkakin on velkaa

0

Ainahan on maksettava eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu, laulettiin vanhassa Geog Malmstenin rallissa. Nikkelimarkan ajoista talouden lainalaisuudet eivät ole juuri muuttuneet. Ennemmin tai myöhemmin velka on maksettava, jos ei muuten niin uudella velalla.

Yleensä velalla tarkoitetaan rahaa, mutta yhteiskunnassa velkaa on toki montaa muutakin lajia. Tavallinen kansalainen törmää useimmiten korjausvelkaan, jota kertyy helposti rakennuksiin. Korjausvelalle on tyypillistä se, että mitä pidempään sen maksaminen venyy, sitä suuremmaksi velka paisuu. Näinhän on yleensäkin velkojen laita. Esimerkiksi putkiremontit on järkevä tehdä ajoissa, vaikka ne kalliiksi tulevatkin.

Pitää kuitenkin muistaa, että täällä päin Suomea tilanne on kohtuullisen hyvä, sillä kiinteistöt ovat pitäneet arvonsa paljon paremmin kuin vaikkapa Itä-Suomessa.

Rakentamisen laatu vaikuttaa paljon siihen, kuinka nopeasti korjaustarpeita tulee. Kyrön entisen kunnantalon kattoremontti on osoitus siitä, että katon materiaali olisi voitu valita paremminkin. Rakennuksessa on muitakin puutteita, joista suunnittelijat ovat toivottavasti ottaneet opiksi. Yksi on valtuustosalin akustiikka, joka on surkea. Sali on kyllä komea, mutta soveltuu hyvin huonosti tarkoitukseensa eli keskusteluun.