Perkinsin ärjyntä sävyttää Jari Järvelän puintiurakkaa

0
Jari Järvelä ajoi MF 31:n kuvattavaksi pellon pientareelle.

PÖYTYÄ / Karinainen. Vanhoja työkoneita harrastava Jari Järvelä osti pari vuotta sitten Halikosta Massey Ferguson 31:n, joka oli pantu Suomen EU-jäsenyyden myötä odottamaan parempia aikoja. 1960-luvun traktoreita on edelleen käytössä, mutta monetkaan puimurit eivät ole kyenneet uhmaamaan ajan hammasta yhtä pontevasti.

MF 31 on saanut olla säältä suojassa ja todennäköisesti siinä piilee pitkän iän salaisuus.

– Hyvä puoli vanhassa puimurissa on, ettei tarvitse pelätä outoja sähkövikoja, Järvelä esittelee.

Perusperiaatteiltaan MF 31 muistuttaa nykypäivän puimureita. Molemmista löytyy muun muassa puintikela, varstasilta, olkikela, kohlimet, seulasto ja puhallin.

Ohjaushyteillä varustetut leikkuupuimurit alkoivat yleistyä vasta 1980-luvulla ja samalla tekniikkaa piilotettiin suojalevyjen alle. Etenkin hyttien ansiosta työturvallisuus koheni tuntuvasti.

Rasvanippoja riittää

Vaikka MF 31:llä on ikää kohta 60 vuotta, siihen saa edelleen varaosia. Järvelän mukaan niille ei kuitenkaan ole ollut suuremmin tarvetta.

90-luvun puolivälistä seissyt MF 31 vaati yhden rasvanipan uusimisen sekä purkamista, rasvaamista ja kokoamista ennen kuin se oli taas valmis käyttöön.

Puimurin voimanlähteenä on Perkinsin nelisylinterinen, 38-hevosvoimainen diesel. Se on suunniteltu käymään puimurikäytössä vakiokierroksilla, eli täysillä.

– On aina metka hetki, kun vanhan puimurin puikoissa nostaa kierroksia. Sitä jotenkin jännittää, mikä lähtee pyörimään mihinkin suuntaan. Suojauksia ei liiemmin ole, Järvelä selittää.

Vaikka suuri osa tekniikkasta on ensi silmäyksellä katsottuna näkösällä, puimurin huoltotoimet ovat yllättävän konstikkaita. MF 31:ssä on 55 päivittäin läpikäytävää rasvanippaa. Sen lisäksi on toistakymmentä tippakannukohdetta. Suuri osa voitelupisteistä sijaitsee paikoissa, joihin iso mies ei hevin pääse. Esimerkiksi kohlimille ryömiminen edellyttää tunkeutumista 30 senttiä korkean raon läpi.

– Ei onnistu minulta. Pakko purkaa silppuri ensin pois, Järvelä kertoo.

MF 31 oli ensiesittelynsä aikaan käyttäjäystävällinen peli. Järvelä on kuullut tuttavaltaan, että vanhemman sukupolven Massey Ferguson -puimurissa oli peräti 120 rasvanippaa.

Karinaisten vanhin?

MF 31 oli pitkään yleinen näky suomalaisilla vainioilla. Se oli niin sanottuja budjettiluokan koneita. Järvelä arvelee, että hänen MF 31 lienee vanhin Karinaisten pelloilla käytössä oleva puimuri. Sen valmistusvuosi on tiettävästi 1966.

Sillä on näppärä korjata kauraa muutaman hehtaarin alalta. Vastaavilla Massikoilla on puitu suuriakin aloja. Aikaa tosin kului kuukaudenkin päivät, ennen kuin jyvät olivat tallessa.

Järvelän MF 31 pysynee käyttökunnossa niin kauan kuin polttoöljyä tai dieseliä on tarjolla. Mikäli saatavuus tyrehtyy, hän kaavailee noudattavansa edesmenneen Väinö Laihon esimerkkiä ja valmistavansa menovettä omin neuvoin.

Museoikäisen puimurin lisäksi Järvelällä on Valmet-traktori, jollaisella hänen isänsä ajoi nuoruudessaan.

Seuraavana haaveenaan Järvelällä on hankkia lyhteitä tekevä itsesitoja. Se olisi työnäytöksissä kuin nenä päähän hänen kaverinsa puimakoneen rinnalle.