Pörriäisbuffetin herkkupalat

0

Kaikkea sitä tuleekin tehtyä kesälomalla. Tänä kesänä kokeilin hyönteishotellia ja pörriäisbuffettia. En kuitenkaan sellaisia rakennellut vaan huomasin toimivani sellaisina. Varsinainen airbnb vähän myös bee and bee.

Kuulun nimittäin niihin ihmisiin, jotka ovat ötököiden mielestä suorastaan herkullisia. Pohjanmaalle suuntautuneella lomareissulla kuuntelin enoni höpinää siitä, kuinka tänä kesänä hyttysiä on melkoisen vähän. ”Kerro ihmeessä lisää” sanoin enolle, kun pari verenhimoista hyttystä iski imukärsät tanassa oikeaan sääreeni. Vasempaan sääreen, oikeaan olkapäähän ja niskaan sain puolestaan matkamuistoksi aidot pohjanmaalaiset paarmanpuremat. Paukamien kokoa äimistellessäni oivalsin, ettei siellä päin Suomea edes paarmoilla ole tapana vähätellä.

Tärkeisiin pölyttäjiin – ampiaisiin, kimalaisiin ja mehiläisiin – olen yrittänyt suhtautua lämmöllä. Yritin jopa iskostaa päähäni, että pulleat ja pörröiset kimalaiset ovat mukavia mussukoita eikä niitä kiinnosta ärhennellä ihmisille. Valitettavasti tuli todistettua, että kimalainenkin pistää, varsinkin jos sen päälle astuu vahingossa.

Eikä tässä vielä kaikki: pari viikkoa sitten minua pisti kärpänen. Yllätyin, kun siskontyttö huomautti, että nyt ”kärpänen tököttää sun leuassas”. Luonnollisesti läiskäisin ja liiskasin ötökän välittömästi. Raato putosi nurmikolle, enkä sitä sieltä enää erottanut. Hetken päästä leukaani ilmestyi samanmoinen paukama kuin hyttysen puremasta.

Ihmettelin, mikä ötökkä se oikein oli, mutta tyttö oli varma näkemästään: ilmiselvä kärpänen. Pakkohan asiaa oli selvitellä, ja löysin googlettelemalla ötökän nimeltä pistokärpänen.

Suomen Lajitietokeskuksen ylläpitämän laji.fi:n mukaan pistokärpäsistä on tehty havaintoja vähän siellä sun täällä. Ainoa Auranmaan alueelta sivustolle tallennettu havainto on vuoden takaa: 26.7.2021 pistokärpäset aiheuttivat harmia Marttilassa. Eivät olleet kärpäsenä katossa vaan pistivät takapihalla istuskelleen marttilalaisen jalkoihin. ”Lentää hieman hitaammin kuin tavallinen kärpänen, koska sitä ehtii lätkäisemään kädellä”, sanaili marttilalainen laji.fi:ssä.

Valitettavasti oma pistokärpäseni ei päätynyt laji.fi:hin, koska enhän edes nähnyt sitä saati saanut siitä valokuvaa.

Jos nyt jotain positiivista yrittää tästä aihepiiristä oikein hakemalla hakea, niin punkki ei ole minua puraissut. Onneksi. Vielä. Mutta punkki ei olekaan hyönteinen vaan kuuluu hämähäkkieläimiin, joten niillä ei ole asiaa tähän hotelliin. Jotain rajaa sentään.

tuottaja

Sirpa Virtanen

sirpa.virtanen@avl.fi