PNM Holding Oy virittää Valmixia iskukuntoon: Uudistuksia tuotantolinjaan ja valikoimaan

0
PNM Holding Oy:n toimitusjohtaja Richard Bergström ja Valmixin myyntipäällikkö Marianne Raitalahti-Hietaoja esittelevät Valmixin tuotteita tuotantolinjan vierellä.

PÖYTYÄ/Karinainen. Valmix-tuotemerkistä tunnetun Vitarion kiinteistön sekä liiketoiminnan kesäkuun alussa ostaneen PNM Holding Oy:n toimitusjohtaja Richard Bergström on tyytyväinen, että kaikki Vitarion työntekijät olivat valmiita jatkamaan uuden omistajan palveluksessa.

Vitarion konkurssin myötä pysäytetyt tuotantolinjat saatiin heidän avullaan käyntiin jo juhannuksena ja hedelmä- sekä kasviskomponentteja alkoi taas virrata asiakkaille. Osa vanhoista asiakkaista oli kuitenkin ehtinyt hankkia uuden toimittajan ja moni ammattikeittiöiden hankinnoista vastaava henkilö vietti kesälomaa. Lisäksi monessa asiakasyrityksessä tapahtui samoihin aikoihin henkilöstövaihdoksia.

Heinä- sekä elokuu olivat Valmix-nimellä jatkaneessa tehtaassa kuitenkin tasaista kasvun aikaa, mutta tuotantovolyymien nousu on sujunut hitaammin kuin uusi omistaja osasi odottaa. Viime viikon maanantaina Valmixissa käynnistettiin yt-neuvottelut lomautusten varalta.

Samalla ylösajossa käynnistyi kakkosvaihe, jonka myötä PNM Holding on kiinnittänyt entistä enemmän myyntiresurssejaan Valmixin tueksi.

Asiakkaiden suunnasta kantautuneena hyvänä uutisena Bergström pitää sitä, että pääosa ravintolamaailmasta kuuluu päässeen liiketoiminnassaan korona-aikaa edeltäneelle tasolle.

Ideointia koko konsernin voimin

Toimitusjohtaja Bergström luottaa Valmixin vielä porskuttavan, mutta vauhtiin pääsy ottaa aikansa.

Rauhallinen alku on mahdollistanut tuotantolinjaston muokkaamisen entistä tehokkaammaksi. Linjaston koneilla pystytään tekemään vihanneksista sekä hedelmistä kaikkea mahdollista, kuten salaatteja, hedelmäsalaatteja, juureskuutioita sekä -pölkkyjä ja sipulirenkaita. Nyt myös Valmixin tuotevalikoima on käyty läpi ja siihen on lisätty uutuuksia.

PNM-konsernilla on tuotantolaitoksia Karinaisten lisäksi Keravalla, Porvoossa, Hyvinkäällä sekä Maarianhaminassa. Konsernin tuotekirjossa on ennestään muun muassa lihaa ja kalaa. Lisäksi konserni tuo elintarvikkeita sekä niiden raaka-aineita ulkomailta.

– Meillä on konsernissa monenlaista osaamista. Väki on käynyt tutustumassa Valmixin tiloihin ja parhaillaan mietimme yhdessä, millaisia logistisia sekä tietoteknisiä ratkaisuja saamme kehitettyä, Bergsrtöm kertoo.

Parhaita mahdollisia raaka-aineita

Entäpä Valmixin hankintaketju, tuleeko suuri osa raaka-aineista jatkossakin kotimaasta?

– Kotimainen tuotanto tarjoaa Valmixin kannalta merkittäviä etuja. Näin vihannekset saadaan perille tuoreempana ja todennäköisesti edullisemminkin kuin ulkomailta hankittuina, Bergström vastaa.

Hän kertoo kysyneensä Valmixin työntekijöiltä, miksi he ostavat raaka-aineet tietyiltä kauppapuutarhoilta. Perusteeksi hänelle on kerrottu paras mahdollinen maku ja laatu sekä soveltuvuus jatkojalostukseen. Näistä kriteereistä kannattaa Bergströmin mielestä pitää kiinni.

Valmixin kiinteistö on hyvässä kunnossa. Mikäli Valmixia koskeva strategia edellyttää lähivuosina esimerkiksi laiteinvestointeja, ne tullaan Richard Bergströmin mukaan tekemään.

Maailmanpoliittisen tilanteen heilahtelut ja nousevat energian hinnat tuntuvat PNM-konserninkin toiminnassa. Se käyttää runsaasti sähköä tuotanto- sekä varastotilojensa viilentämiseen. Esimerkiksi Valmixin lähettämössä on + 3 astetta ympäri vuoden.

– Energian hinnat eivät ole vielä siinä pisteessä, että peli täytyisi viheltää poikki. Kaikkein rasittavinta on tällä hetkellä energiapuolen epävarmuus. Mietimme useita pieniä toimenpiteitä, joilla voimme tehostaa energiankäyttöä, Bergström sanoo.