Lavamaakareissa aloittelevat teatteriharrastajat ja vanhat konkarit kohtaavat

0
Heittäytyminen on vahva osa teatteria, ja vauhdikkaat harjoitukset tekevät siitä helpompaa. Pikkuhiljaa jokainen löytää oman heittäytyjänsä ja rentoutuu teatterin vietäväksi. Ryhmän vetäjä Matti Tapani (oik) heittäytyy muiden mukana. Kuva: Enni Lahti

LIETO/Tarvasjoki. Maanantai-iltaisin Tarvasjoen Nuorisonseuratalo täyttyy iloisesta toiminnasta, kun Lavamaakari-teatterikurssin harrastelijaporukka pääsee harjoituksissaan vauhtiin. Lavamaakarit on tänä syksynä startannut teatterikurssi kaikenikäisille teatteriharrastuksesta kiinnostuneille. Tänä vuonna Liedon kansalaisopisto tekee yhteistyötä Tarvasjoen Nuorisoseuran kanssa.

Lavamaakarien vetäjänä toimiva Matti Tapani on teatterialan osaaja. Hän on toiminut Tarvasjoen kesäteatterissa yli kymmenen vuoden ajan, joista kolme viimeistä vuotta hän on päässyt toimimaan ohjaajan roolissa. Lisäksi Tapanilla on kertynyt kokemusta myös Turun ja Raision eri teattereista. Tällä hetkellä hän opiskelee Turun Taideakatemiassa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.

–Olen iloinen, että teatterikurssi on lähtenyt hyvään alkuun kotikunnassani. Tarvasjoella on aina tehty kesäteatteria suurella sydämellä, Tapani iloitsee.

Teatterikurssi on jaettu syksyn ja kevään osioihin, ja molemmat puoliskot pitävät sisällään erilaisia teemoja ja tavoitteita. Syksyn osuuden pääpiirteitä ovat erilaiset ilmaisu- ja teatteritaidot, kun taas keväällä katseet suunnataan kohti kesäteatteria.

–On kyllä ollut puhetta, että syyskauden päättäjäisiksi pidettäisiin jonkinlainen päättärishow, jossa kurssilaiset pääsevät esittelemään syksyn mittaan oppimiaan taitoja. Tarkemmasta ajankohdasta tai muodosta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.

Teatteria oppii tekemällä

Matti Tapani kertoo, että tähänastiset palautteet ovat olleet positiivisia. Kurssilaiset ovat olleet innoissaan siitä, miten hyvää vastapainoa harrastus tuo arkeen, kun saa luvan kanssa käydä oman mukavuusalueensa reunalla ja pääsee kokeilemaan jotain täysin uutta.

–Ohjaajan kannalta paras palaute on nähdä, kun joku heittäytyy teatteri-ilmaisun vietäväksi, Tapani kertoo.

Lavamaakareissa on mukana kaikenikäistä porukkaa, ja osa on tuttuja jo Tarvasjoen kesäteatterista tai lastenteatteri TaNuLa:sta. Eri-ikäiset ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset opettavat toisilleen paljon uutta, ja monenlaiset lähtökohdat tuovat teatteriin erilaisia tartuntapintoja ja näkökulmia. Teatteri tuo yhteen monia erilaisia ihmisiä, ja tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uusia asioita erilaisten harjoitteiden, pelien ja leikkien kautta.

Tällä hetkellä teatteriporukka koostuu noin kymmenkunnasta innokkaasta harrastajasta, mutta kevätpuolella remmiin on aikeissa tarttua mukaan vielä lisää teatterilaisia.

Syksyn aikana Lavamaakarien harjoitukset koostuvat pitkälti fyysisestä ilmaisusta, hahmonluonnista, tunteista ja statuksista sekä improvisaatiosta. Harjoituskerroilla on omat aiheensa, joiden ympärille on kerätty omat tapansa opetella kyseisen päivän aihetta. Jokaisen harjoituspäivän alussa käydään läpi ryhmäläisten omia kuulumisia, mikä sitoo porukkaa vielä tiiviimmin yhteen. Erilaiset pelit ja leikit auttavat teatterilaisia ymmärtämään paremmin päivän aiheen ja päästämään luovuutensa valloilleen. Usein kurssilaiset saavat myös itse osallistua ideointiin, ja he pääsevät vaikuttamaan harjoitusten kulkuun yhdessä ryhmänsä kanssa.

–Teatteria oppii parhaiten tekemällä. Toivon kyllä, että teatteriperinne Tarvasjoella jatkuu vielä pitkään, jotta mahdollisimman moni voisi löytää siitä elämäänsä lisää antia tuovan harrastuksen, Tapani toteaa.
Enni Lahti