Oripään keskusta ehommaksi

0

Oripään keskustan uudistaminen pääsee vihdoin vauhtiin, kun aikansa elänyttä kauppakeskusta aletaan purkaa. Ihan halpaa lystiä purkaminen ei ole, purkukustannuksilla saisi jo ihan kohtuullisen omakotitalon. Purkamista vaikeuttaa se, että rakentamisessa on käytetty asbestia, niin kuin tuohon aikaan hyvin yleisesti oli tapana.

Paikka on niin keskeinen kuin Oripäässä vain voi olla, mutta uudelle kauppakeskukselle tuskin on tarvetta. Tyhjää liiketilaa keskustasta kyllä löytyy. Paikalle on ehdotettu muun muassa puistoa, mikä varmasti olisikin keskustan ilmeen kirkastajana hyvä vaihtoehto.

Kyse on kunnan kannalta tärkeästä asiasta. Olisi varmasti paikallaan kysyä kuntalaisilta ideoita tontin tulevaisuudesta. Netissä ja kirjastossa järjestettävän kyselyn järjestäminen olisi kohtuullisen helppoa.

Väestön ikääntyessä keskustassa sijaitseville pienille kerros- tai rivitaloille saattaisi hyvinkin olla kysyntää, mikä puolestaan vapauttaisi markkinoille omakotitaloja jos ikäihmiset muuttaisivat muualta kunnasta keskustaan. Kokonaan toinen asia on, löytyisikö hankkeelle sen toteuttavaa yrittäjää. Asia on kuitenkin selvittämisen arvoinen.

Muuttoliikkeessä on vallalla useita vastakkaisia trendejä. Jo pitkään jatkunut väestön keskittyminen kaupunkeihin jatkuu yhä, mutta toisaalta epävarma maailmantilanne, etätyön yleistyminen ja vihreiden arvojen entistä suurempi arvostus lisäävät maaseudun vetovoimaa. Oripäällä on siis kaikki mahdollisuudet houkutella alueelleen myös uutta väestöä, kunhan kohtuuhintaisia asuntoja löytyy.