Yhdistysten taloudet lujilla

0

Rajusti kallistunut energia vaikeuttaa yksityisten ihmisten ja yritysten elämää, mutta myös yhdistykset ovat lujilla. Perinteikäs ja aktiivinen Mäkiäisten Työväenyhdistys päättikin laittaa talonsa myyntiin. Päätökseen johti paitsi vapaaehtoisten vanheneminen myös kallistunut energia.

Talo oli ennen koronaa ja koulun väistötilana toimimista hyvin suosittu tapahtumien pitopaikka. Toivoa sopii, että talolle löytyy sopiva yrittäjä tai muu taho toimintaa jatkamaan. Yhdistyksen päätös kertoo myös siitä, että vapaaehtoistoiminta on valitettavan usein iäkkäiden ihmisten varassa.

Yhdistysten tilanteet ovat keskenään hyvin erilaisia. Paljon on kiinni siitä, millainen sähkösopimus yhdistyksellä sattuu olemaan. Toinen talouteen vaikuttava asia on rakennuksen käyttöaste. Jos toiminta on vireää ja monipuolista, kertyy myös tuloja rakennusten ylläpitoon.

Myös kaikki kivet sähkön säästämiseksi on käännettävä – jo senkin takia, että tulevana talvena vältettäisiin sähkön säännöstely. Kuluva syksy on jo osoittanut, että säästökohteitakin löytyy, sillä sähkönkulutus on yli kymmenen prosenttia vähäisempää kuin vuosi sitten.

Aurinkopaneeleiden, ilmalämpöpumppujen ja muiden ostosähkön tarvetta vähentävien laitteiden myynti käy vilkkaana. Tulevaisuudessa sähkön tuotanto tuleekin olemaan entistä enemmän hajautettua ja moni kotitalous paitsi ostaa sähköä myös myy sitä, mikä on huoltovarmuudenkin kannaltakin hyvä asia.