Auralla on positiivinen ongelma

0

Aurassa on positiivinen ongelma, kun kunnassa mietitään, mistä löytää paikka kaikille päivähoitoa tarvitseville. Se, että kunnassa on paljon lapsia, lupaa tulevaisuudelle hyvää, mutta ratkaisuja olisi löydyttävä myös akuutteihin ongelmiin.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisista on pulaa ja tiukentuvat mitoitukset pahentavat pulaa entisestään. Ihmisten ostovoiman aleneminen saa aikaan sen, että monissa perheissä joudutaan miettimään, josko lapsen kanssa kotona olevan vanhempi joutuu menemään suunniteltua aikaisemmin töihin. Tähän kunta pystyy vaikuttamaan kuntalisällä.

Pula sopivista kiinteistöistä on tietysti ongelma sekin, mutta tärkeintä on, että lapsen ympärillä on riittävästi tuttuja ja turvallisia aikuisia.

Perhepäivähoitajien määrä on vuosi vuodelta vähentynyt, mikä johtuu ainakin osaksi huonoista työehdoista. Perhepäivähoidon vetovoiman lisääminen olisi yksi keino helpottaa hoitajapulaa. Olisi hyvä, että vanhemmilla olisi mahdollisuus valita omalle lapselle mieluisin hoitomuoto.

Varhaiskasvatuksesta on tulossa kunnille hyvin keskeinen tapa kilpailla asukkaista, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa pois kunnilta hyvinvointialueen hoidettavaksi. Jokainen kunta varmasti tiedostaa varhaiskasvatuksen tärkeyden, mutta siinä on varmasti eroja, miten ketterästi kunnat vastaavat esiin tuleviin tarpeisiin. Kovin pitkään mietintäaikaan ei siis Aurassakaan ole varaa.