Essi Virtanen partiopiirin varapiirinjohtajaksi

0
-Kyrön seurakuntatalon kiinteistössä sijaitsevat partion tilat alkavat käydä ahtaaksi, sillä jäsenmäärä on tasaisessa kasvussa, Essi Virtanen kertoo. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ. Pöytyäläinen Essi Virtanen on valittu Lounais-Suomen partiopiirin piirin varajohtajaksi. Varsinais-Suomen ja Satakunnan kattava Lounais-Suomen partiopiiri on 11 000 jäsenellään Suomen toiseksi suurin. Virtanen luotsaa piiriä yhdessä ruskolaisen Anni Raikon kanssa, joka valittiin piirinjohtajaksi.

Kolmekymppisellä Virtasella on partiokokemusta lähes neljännesvuosisata, sillä hän aloitti partioharrastuksen jo seitsemänvuotiaana.

–En oikein muista, miten partioon päädyin. Vanhemmat varmaan ajattelivat, että tämä on hyvä harrastus, Virtanen kertoo.

Jäsenmäärä kasvussa

Partiopestit ovat nousujohteisia. Essi Virtasella on kokemusta erilaisista partiopesteistä niin Kiuruissa ja Kokoissa kuin Lounais- Suomen Partiopiirissäkin. Hän on esimerkiksi toiminut Kiurujen ja Kokkojen lippukunnanjohtajana, Tammileiri 2019 sudenpentujen piirileirin johtajana ja piirihallituksessa.

Nykyisin Essi Virtanen johtaa Kyrön Kiurujen ja Kokkojen tarpojia eli yläasteikäisiä.

–Pienimpien eli sudenpentujen kanssa toiminta tapahtuu leikin kautta. Tarpoja-ikäisten kanssa toiminta on luonnollisesti erilaista. Teemme paljon retkiä, ja viikkotoiminnassa partio-ohjelman mukaista toimintaa. Esimerkiksi tänä syksynä teemme yhteiskuntatarppoa, jossa perehdymme yhteiskuntaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja omaan identiteettiin. Tarpojat osallistuvat myös oman toimintansa suunnitteluun, Virtanen kertoo.

Pöytyällä on kolme partiolippukuntaa. Vanhan karinaisten alueella on Kiurut ja Kokot, kanta-Pöytyän alueella Pöytyän Pöllöt ja Yläneellä Korpijunkkarit. Yhteensä jäseniä on kolmisensataa.

Partion vetovoima on kasvussa. Kiuruissa ja Kokoissa on nykyisin jäseniä noin 80, kaksitoista vuotta sitten jäseniä oli noin 50.

Liittyä voi aikuisenakin

–Yhteiskunnassa on nykyisin paljon erilaisia suorituspaineita. Partion vahvuus on varmasti se, että täällä nuori saa olla oma itsensä. On esimerkiksi ihan ok sanoa, jos ei halua itselleen jotain vastuuta. Partiossa myös tutkitaan tarkkaan sitä, miksi partioon tullaan ja miksi partiosta lähdetään, Virtanen sanoo.

Partion ydintä on vahva yhteisöllisyys.

–Parasta on yhdessä tekeminen erilaisten ihmisten kanssa, Virtanen tiivistää.

Sinä aikana kun Virtanen on käynyt partiossa, toiminta on muuttunut paljon. Esimerkiksi vuonna 2008 käyttöön otetun ohjelmauudistuksen vaikutus oli suuri, sillä sen jälkeen eri ikäkaudet on otettu huomioon toiminnassa entistä paremmin.

Kiuruilla ja Kokoilla suurin ongelma liittyy siihen, että seurakuntatalon kiinteistössä oleva tilat alkavat käydä ahtaaksi. Myös aikuisia saisi tulla mukaan enemmän.

–Suurin osa toiminnassa mukana olevista aikuisista on käynyt partiossa pienestä pitäen. Partion voi kuitenkin aloittaa myös aikuisena, Virtanen muistuttaa.