Kalevi Ali-Keskikylä on toiminut puoli vuosisataa yrittäjänä

0
Kalevi Ali-Keskikylä aloitti yrittäjänä 50 vuotta sitten. Nykyisin toiminta on sen verran pienimuotoista, että jää jo aika lehtien lukemiseenkin.

AURA. –Mielenkiintoista on ollut. Kun itselleen töitä tekee ja saa siitä palkan, mukavaahan se on, auralainen Kalevi Ali-Keskikylä tuumailee. Miehellä tulee tänä vuonna 50 vuotta yrittäjyyttä täyteen, joten kaikupohjaa sanoille löytyy.

Mielenkiinnon säilymistä on edesauttanut se, että yrittäjyyden alat ovat vaihtuneet laidasta laitaan.

–Olin vuonna 1972 Hankkijalla huoltomiehenä. Auran Säästöpankin pankinjohtaja soitti ja sanoi, että nyt olisi halli vapaana ja kehotti lähtemään yrittäjäksi. Pankki lupasi apua raha-asioihin, Ali-Keskikylä muistelee.

Hän hyppäsinkin yrittäjäksi työkaverinsa Eero Pääkön kanssa, joka oli mukana puolitoista vuotta.

–Perustimme auto- ja konekorjaamon. Yrittäjyydestä ei ollut kokemusta tai siihen koulutusta, mutta koneisiin oli, kertoo asentajalinjan käynyt Ali-Keskikylä.

Aluksi auto- ja konekorjaamo korjasi lähinnä autoja, mutta kun saatiin yhteistyö käyntiin Keskon ja E-liikkeen kanssa, mukaan tuli maatalouskoneiden huolto.

–Toiminta paisui ja enimmillään oli 7–8 henkeä töissä, huoltoautot kiersivät maakuntaa.

Työntekijämäärän kasvaessa yrittämien luonne muuttui.

–Olin melkein yötä päivää töissä ja lisäksi oli paljon paperihommia, Ali-Keskikylä sanoo.

Vaimo Marjatta hoiti yrityksessä laskutusta ja muita toimistotöitä, joten kotonakin keskustelut tahtoivat pyöriä yrityksen asioiden ympärillä. Mielessä alkoi pyöriä yrityksen myyminen.

Aina tervetullut

Korjaamon myyntiä 1987 seurasi aika, jota Kalevi Ali-Keskikylä muistelee yrittäjänuransa parhaimpana.

–Raisiossa oli myynnissä elintarviketukkuliike Kauppila. Ostin sen vaikka en edes tiennyt, mikä ero on mantelilastulla ja mantelirouheella, hän naurahtaa.

1990–luku kului kiertäessä maakunnan kauppoja kuorma-autolla.

–Kauppiaat ja myymälävastaavat olivat tosi mukavia. Oli aina tervetullut olo. Meillä oli kolme autoa, jotka kiersivät maakuntaa, Ali-Keskikylä kertoo.

Kalevi Ali-Keskikylä myi jakelutukun 2000–luvun alussa, kun tuli innokas ostaja vastaan.

–Tekisin varmaan vieläkin sitä hommaa, jos en olisi tullut yritystä myyneeksi.

Sinappikauhan varteen

Seuraavasta askeleesta Kalevi Ali-Keskikylä muistetaan varmasti parhaiten. Hän osti alunperin Vaskiolta kotoisin olevan yrityksen, joka tunnetaan Matin Mainiosta sinapista ja siirsi toiminnan Paimiosta Auraan Huuskan teollisuusalueelle.

Seuraavat parikymmentä vuotta kuluivat sinappikauhan varressa, kunnes Ali-Keskikylä myi yrityksen vuonna 2017 Marko Mäkilälle ja Minna Hirvelälle.

Kiinteistö on kuitenkin edelleen Ali-Keskikylän omistuksessa. Sinappitehtaan lisäksi kiinteistössä on pari tilitoimistoa.

–Kyllä siellä tulee käytyä lähes päivittäin. Olen nykyisin vähän niin kuin päätoiminen talonmies, Ali-Keskikylä naurahtaa.

Suomeen kaivataan lisää yrityksiä, mutta miten puolen vuosisadan yrittäjäkokemuksen omaava Ali-Keskikylä edistäisi yrittäjyyttä?

–Ainakin kokeneet yrittäjät voisivat käydä enemmän eri paikoissa puhumassa yrittäjyydestä, Kalevi Ali-Keskikylä miettii.

Yrittäjyydestä on kuitenkin paljon epärealistisia mielikuvia.

–Moni luulee, että yrittäjällä rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Niin se ei ole ja pitää muistaa myös se, että sisään tulevasta rahasta pitää maksaa paljon kaikenlaisia veroja ja maksuja. Varsinkin yrityksen alkutaival voi olla tiukkaa ja toiminnan suunnittelu on tärkeää, Ali-Keskikylä sanoo.