Kosken kirkon remontti aloitetaan ensi vuonna

0
Kosken kirkon sisätiloihin tehdään miljoonaluokan remontti. Aikataulu on vielä auki, mutta ensi vuoden aikana töihin päästäneen. Remontin vuoksi kirkko on poissa käytöstä todennäköisesti noin vuoden. Kuva: Marika Timonen

KOSKI. Kosken kirkon remontti on yksi Salon seurakunnan suurimmista investoinneista ensi vuonna. Remontin suunnitteluun on varattu vähän yli 100 000 euroa.

–Siitä ei vielä ole tietoa, paljonko koko remontti tulee maksamaan. Yleensä suunnittelu kattaa noin kymmenen prosenttia kokonaiskustannuksista, joten kyseessä on miljoonaluokan remontti, kertoo Salon kirkkoherra Timo Hukka.

Kosken kirkon katto on uusittu hiljattain ja kirkon ulkopuolta on remontoitu muutenkin. Nyt on sisätilojen vuoro.

–Lattiat on otettava kokonaan auki. Lattioiden alla on kosteutta ja vinyylilaatta kupruilee. Jo pelkkä lattiaremontti on mittava, sillä senaikaisissa liimoissa käytettiin asbestia, mikä on otettava purkutöissä huomioon, Hukka kertoo.

Kirkon penkkejä lyhennetään, jotta seinien viereltä pääsee paremmin kulkemaan. Sisätilat maalataan, äänentoistoa parannetaan.

Museovirasto mukana

Suunnitelmissa on ollut myös toiminnallisia muutoksia kuten lisäalttarin tuominen keskikäytävälle ja penkkien vähentäminen edestä niin että esiintyjille jää enemmän tilaa.

Toiveita on ollut myös siitä, että kirkkoon tulisi yleisö-wc.

–Suunnittelun edetessä täsmentyy, millaisia toiminnallisia muutoksia on tarpeen tehdä. Pitää pohtia esimerkiksi sitä, onko yleisö-wc tarpeellinen, kun seurakuntatalo on aivan vieressä, Hukka pohtii.

Remontin tekemistä hidastaa muun muassa se, että niin Kirkkohallitus kuin Museovirastokin sanovat sanansa hankkeessa.

–Museovirasto valvoo erittäin tarkkaan mitä kirkossa tehdään. Liedon kirkon remontin yhteydessä oli kuitenkin nähtävissä, että Museovirastossa katsotaan nykyisin myös toiminnallisuutta, Hukka sanoo.

Kosken kirkko on harvinaisuus. 1930-luvulla rakennettu kirkko edustaa neoklassismia.

Remontin aikana Kosken kirkko on poissa käytöstä. Mistä alkaen ja kuinka pitkään, on vielä hämärän peitossa.

–Tässä vaiheessa on vaikea sanoa muuta aikataulua kuin se, että ensi vuoden aikana töihin päästään ja remontissa menee todennäköisesti ainakin vuosi, Hukka arvioi.

Vaarna Martinkoskelle

Martinkoskelle on tulossa seurakuntaliitoksen jälkeen oma nimikkopappi niin kuin on muissakin Saloon liitetyissä seurakunnissa. Kosken kirkkoherra Tapio Hietalahti siirtyy Saloon kappalaiseksi. Martinkoskella jo usein sijaisena nähdystä Tero Vaarnasta tulee martinkoskelaisten nimikkopappi.

Martinkosken kappalainen Janne J. Nurmi siirtyy Salon seurakunnan kappalaiseksi, mutta vain niin kauaksi aikaa, että hän saa alkuvuonna lomansa pidettyä. 68 vuotta täyttävä Janne J. Nurmi on eläköitymässä.

–Tero Vaarnasta tulee seurakunnan kasvot Martinkoskella, mutta tottakai alueella käy muitakin pappeja, Hukka kertoo.

Isompia muutoksia totuttuihin palveluihin ei ole Martinkoskella vuodenvaihteen jälkeen tulossa.

–Tärkeää olisi, että diakonian ja nuorisotyön resurssit saadaan kuntoon. Siellä on kaksi virkaa, mutta toinen on ollut virkavauden vuoksi tyhjänä. Siihen tarvitaan sijainen. Tavaoitteena on, että diakoniassa on kaksi työntekijää, joista toisen panos suuntautuu suurimmaksi osaksi nuorisotyöhön, Hukka kertoo.

Diakoniatyön resursseja Koskella parantaa se, että viime vuonna kuollut, pitkään Koskella toiminut diakonissa Helvi Harmaa testamanttasi seurakunnalle lähes 400 000 euroa. Testamentin mukaan varat on käytettävä diakoniatyöhön Kosken alueella. Saatu perintö on turvattu myös Martinkosken ja Salon seurakunnan liitossopimuksessa.