Uusi kirjastotoimenjohtaja Ari Koistinen haluaa edistää lukemista ja päästää ihmiset kulttuurin äärelle

0
Ari Koistinen kertoo varautuneensa siihen, että maaseutukirjastoissa pääsee tekemään kaikkea eikä niissä ole pelkoa työpöydän taakse jäykistymisestä.

AURA, PÖYTYÄ. Viimeiset 30 vuotta Ari Koistinen, 62, on työskennellyt Kainuussa; ensin kirjastonhoitajana Suomussalmella ja sittemmin kirjastotoimenjohtajana Suomussalmella sekä Kajaanissa. Etelään hän palasi ollakseen likempänä vanhoja tuttujaan sekä läheisiään.

Uutta työtään Aurassa ja Pöytyällä Koistinen pitää siinä mielessä jännittävänä, että hän saa vastata kahden kunnan palveluksessa neljän kirjaston hallinnosta sekä kehittämisestä ja yksikään niistä ei ole pääkirjasto. Sellaisen kokonaisuuden kanssa hän ei ole aiemmin työskennellyt.

Kirjastojen ensisijaisia tehtäviä on Koistisen mielestä lukemisen tukeminen. Sen edistämiseksi hän haluaa harjoittaa tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa. Myös seudullinen yhteistyö ja kontaktit Loisto-kirjastoihin ovat Koistisen mielestä tärkeitä.

Mihin suuntaan kirjastot ovat menneet sinä aikana, kun olet tehnyt alan töitä?

– Parempaan suuntaan. On ihan toista olla kirjaston asiakas nyt kuin vaikkapa 2000-luvun alussa. Sähköiset aineistot ovat kehittyneet huimasti ja kotitietokoneella pääsee käsiksi niistä useimpiin, Koistinen vastaa.

Hän arvelee kirjastojen muodostuvan jatkossa entistä vahvemmin paikoiksi, joissa kansalaisilla on pääsy monipuolisten sähköisten palvelujen äärelle.

Neuvoja ja opastusta

Ari Koistisen mielestä on tärkeää, että kirjastojen henkilökunta opastaa asiakkaita käyttämään etenkin kirjastojen omia palveluja ja muutakin apua tarvitsevat osataan ohjata oikeisiin osoitteisiin.

– Toivotan esimerkiksi hyvinvointialue Varhan neuvojat meille tervetulleiksi opastamaan asiakkaitamme heidän palvelujensa käytössä. Toivon löytäväni kirjastoille uusia yhteistyökumppaneita alueen monista toimijoista. Kirjastojen perustehtävä on päästää ihmiset kulttuurin ja sivistyksen äärelle, Koistinen luettelee.

Hän ei ole vielä ehtinyt tutustua Auran ja Pöytyän kulttuurielämään, mutta aikoo tehdä sen.

Yksi Suomussalmea ja Auraa yhdistävä tekijä on kirjailija Ilmari Kianto. Suomussalmella on Kiannon asuinpaikka, Turjanlinna, ja Koistisen entisellä työpaikalla oli runsaasti häneen liittyvää aineistoa. Mutta onpa Kianto asunut Aurassakin, Pitkäniityssä Iltarannan mökissä.

Anna lopuksi kirjavinkki!

– Voisin antaa useammankin. Ensimmäinen on Johanna Vuoksenmaan Pimeät tunnit, joka kertoo 1970-luvun sähköpulan ajasta. Lisäksi voisin vinkata kaksi Anna Soudakovan kirjaa: Mitä männyt näkevät ja Varjele varjoani. Ne kertovat yhden inkeriläissuvun kohtaloista, Koistinen vinkkaa.


Kuka?

Ari Koistinen
Auran ja Pöytyän kirjastotoimenjohtaja
Syntynyt Helsingissä
Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta
Asuu Turussa
Työskenteli aiemmin Kajaanin kirjastotoimenjohtajana
Harrastaa lukemista, pyöräilyä ja muutakin kuntoliikuntaa