Hassan aikoo eräjormaksi

0

Olen autellut Lähi-idästä Suomeen tullutta Hassania (nimi muutettu) opiskelussa, pankkikuvioissa ja muissa arkisissa asioissa.

Hassan on opetellut suomen kielen, tehnyt autoalan opinnot, saanut Suomen kansalaisuuden ja nyt hän suorittaa yhdistelmäajoneuvon kuljettajan tutkintoa. Säästäväisyyteen taipuvaisena miehenä Hassan on kiinnostunut jokamiehenoikeuksien suomista mahdollisuuksista hankkia särvintä. Olen opettanut häntä marjastamaan ja kehottanut vuokraamaan puutarhapalstan.

 

Metsäretkillä Hassan näyttää kännykästään videoita, kuinka lintuja pyydetään hänen synnyinmaassaan räjähdyspanoksilla varustetuilla verkoilla sekä muilla ansavirityksillä. Eläinrääkkäystä, sanon minä.

Yhtenä iltana Hassan soitti innosta puhisten ja kertoi lainanneensa Metsästäjän oppaan sekä varanneensa ajan tenttiäkseen metsästyskortin. Samaisessa tarmonpuuskassaan hän oli hieronut kauppoja saksalaisesta metsästyskivääristä.

Hassanilla oli käsitys, että kaikilla suomalaisilla on metsästyskortti ja kaikki tietävät, mitä metsästäjätutkinnossa kysytään.

”Onko sinulla metsästyskortti, entä isällä, no veljellä sitten?”

Luurista kuului syvä huokaus Hassanin tajutessa, ettei meillä ole ajokorttia kummempia lupia.

 

Perimmäinen ongelma on, ettei kerrontakulttuurin parissa varttunut Hassan ole lukumiehiä. Hän on valmis antamaan kaikkensa, jottei hänen tarvitse kahlata 330-sivuista opusta. Minä puhisen suuttumuksesta hänen ideoidessaan keinoja saada kirjan tiedot muista lähteistä. Yritän opettaa lukutekniikkaa, kun taas Hassan haluaa tutustua johonkuhun kirjan tiedot tuntevaan metsästäjään.

Hassan on oikeassa, että asiantuntijan vierellä on hyvä opiskella. Mutta kun metsästysseuroihin tarvitaan tuo edellä mainittu kortti. Hyvä olisi myös omistaa maita ja mantuja – Hassanilla on vuokra-asunto ja vanha henkilöauto.

Hassan perustelee pyrkimystään sillä, että eräjormana hänestä tulisi pykälän verran suomalaisempi ja metsästysseurassa hän oppisi perinteisiä tapoja. Paha väittää vastaan, niinhän tuo olisi.

Entäs koe sitten?

Hassan sai yli 2/3 vastauksista oikein, vaikkei hän ollut lukenut koko opusta. Tentti ei siis mennyt läpi, mutta Hassan oli mielissään ja minä jankkasin lukemisen tärkeydestä. Hetken tässä kulttuurit vielä kolisevat, ennen kuin Hassan metsästää.

 

toimittaja
Timo Koskensalo
timo.koskensalo@avl.fi