Pöytyän Sotaveteraanit ry oli jäädä vaille tärkeää raha-avustusta – Oikaisuvaatimus Varhaan pelasti tilanteen

0
Kyröläinen Tarja Laine on toiminut Pöytyän Sotaveteraanit ry:n avustajana vuodesta 2007. Hän on luottavainen, että avustajatoimintaa pystytään jatkamaan niin kauan kuin se on tarpeen.

PÖYTYÄ. Pöytyän Sotaveteraanit ry:n hallituksen jäsenet ovat olleet helmikuusta lähtien jännittyneissä tunnelmissa, kun Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha hylkäsi yhdistyksen avustusanomuksen.

Vielä viime vuonna Pöytyän Sotaveteraanit sai Pöytyän sekä Auran kunnilta yhteensä 35 500 euroa, jonka turvin yhdistys on pyörittänyt avustajatoimintaa sotaveteraanien ja -invalidien sekä heidän leskiensä luona.

Tällä hetkellä avustajatoiminnan piirissä on 16 veteraanien ja sotainvalidien leskeä, jotka ovat iältään 85–98-vuotiaita. Yhdistyksen viisi osa-aikatyötä tekevää avustajaa käyvät heidän luonaan laittamassa ruokaa, tekemässä pieniä kotitöitä ja hoitamassa kauppa-asioita.

– Tarjoamme turvaa ja juttuseuraa, mikä on monille avustettaville todella tärkeää, avustajana työskentelevä kyröläinen Tarja Laine kertoo.

Vaikea päätös Varhalle

Keskiviikkoaamuna Varhasta kerrottiin Pöytyän Sotaveteraanit ry:n toimittaman oikaisuvaatimuksen tuottaneen tulosta. Aluehallitus oli myöntänyt tiistain kokouksessaan Pöytyän Sotaveteraanit ry:lle 26 000 euron avustuksen kuluvaksi vuodeksi.

Päätösehdotuksen valmistellut Varhan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Anneli Pahta toteaa, että lähtökohtaisesti veteraanijärjestöjen toiminta, esimerkiksi jalkahoitoineen ja muine hyvinvointipalveluineen, on arvioitu kunnille kuuluvaksi toiminnaksi.

Pahtan mukaan Pöytyän Sotaveteraanien avustajatoiminta osoittautui oikaisuvaatimuksen perusteella tarkasteltuna erilaiseksi verrattuna moniin muihin veteraanijärjestöihin. Pahta luonnehtii sitä kotona annettavaksi huolenpidoksi, joka on jo melko lähellä Varhan tarjoamaa kotihoidon palvelua.

– Sen karsiminen olisi ollut vastoin Varhan päätöksentekijöiden linjausta turvata järjestöjen toimintaedellytykset vuonna 2023. Jotta Pöytyän veteraanijärjestön arvokas toiminta saadaan jatkumaan tänäkin vuonna, esitin avustuksen myöntämistä, Pahta taustoittaa.

Jatkossa tuki haettava kunnilta

Anneli Pahta sanoo, että Varhassa on jouduttu tekemään avustuskysymysten osalta vaikeita rajanvetopäätöksiä eikä niihin tule jatkossakaan olemaan täysin yksiselitteistä linjaa.

Päätöksien perusteena tullaan käyttämään esimerkiksi kuntien hyvinvointikertomuksia. Niistä selviää, minkälaisia yhdistyksiä kussakin kunnassa tarvitaan väestön hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Pöytyän Sotaveteraanit ry:n oikaisuvaatimuksen läpimenoa edesauttoi Varhaan tullut tieto, etteivät Pöytyän ja Auran kunnat olleet varautuneet veteraaniyhdistyksen avustamiseen kuluvana vuonna.

Pöytyän Sotaveteraanien avustajatoiminnasta vastaava Merja Sinisalo sanoo olevansa Varhan aluehallituksen päätöksen myötä huojentunut.

Sotaveteraaniyhdistyksen varasuunnitelmana oli mennä kunnanjohtajien juttusille, jos aluehallitus olisi pysynyt kielteisellä linjalla.

Veteraanijärjestön avustajatoiminnalla on pitkät perinteet. Aura ja Pöytyä ovat tukeneet sitä yli 20 vuotta. Sinisalo perustelee toimintaa kunniavelalla, jota tulee hoitaa niin kauan kuin veteraaneja ja heidän leskiään on olemassa.

– Tavoitteena on, että avustajatoiminnan piirissä olevat kunniakansalaisemme voisivat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, Pöytyän Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Reino Kallio kiteyttää.