Auran ja Pöytyän kirkkoremonteille mittavat avustukset

0
Auran kirkkoremontti etenee aikataulussa. Liedon seurakunta sai kirkon remonttiin yhteensä 349400 euroa avustuksia. Kuva: Marika Ahola.

AURA, PÖYTYÄ, ORIPÄÄ. Kirkkohallitus on myöntänyt mittavat avustukset Auran ja Pöytyän kirkkoremontteihin. Pöytyällä myös Oripään kirkkoalue sai osansa avustuspotista.

Pöytyän kirkon rakenteiden, katon ja julkisivujen korjaukseen sekä lisäsuunnitteluun myönnettiin lähes 500 000 euroa. Kirkon korjaustöihin saatiin 479 300 euroa, mikä on yli kolmannes kuluista. Suunnittelun lisäkustannuksiin tuli lisäksi 16 000 euroa. Suunnitteluun on myönnetty jo aiemmin 25 000 euron avustus. Kirkkoremontin kokonaiskustannusarvio on 1 410 000 euroa.

Pöytyän seurakunnassa myös Oripään hankkeet saivat avustusta. Oripään seurakuntatalon öljylämmityksen muutoksen suunnitteluun myönnettiin Kirkon keskusrahaston hiilineutraalisuusavustusta 4 500 euroa. Hankkeen kustannusarvio on 30 000 euroa. Oripään hautausmaan läpikäytävän portin konservointiin Kirkkohallitus myönsi 8 400 euroa avustusta, kun kokonaiskustannusarvio on 12 000 euroa.

Pöytyän kirkon remontin aloitusta suunniteltiin tälle vuodelle, mutta remontissa jouduttiin ottamaan aikalisä urakkatarjousten oltua suunniteltua kalliimmat. Avustuspäätös ei kuitenkaan ole valumassa hukkaan.

–Avustusta saa käyttää kolmen vuoden aikana, joten kiirettä ei ole, Pöytyän seurakunnan talouspäällikkö Minna Stenroos kertoo.

AURAN kirkon peruskorjaukseen kirkkohallitus myönsi 340 000 euron avustuksen. Avustus myönnettiin kirkon runkorakenteiden ja pintojen korjauksiin. Lisäksi Liedon seurakunta sai 9 400 euron korjausavustuksen Auran kirkon esteettömyyden edistämiseen. Avustukseen sisältyy invaluiskien rakentaminen sisällä ja ulkona sekä wc-tila.

Avustuksen suuruutta selittää se, että avustuslaskelmassa on huomioitu Auran seurakunnan vuoden 2020 taloustiedot ja veroprosentti. Remontin kustannusarvio on 1,2 miljoonaa euroa.

Auran kirkon remontti on parhaillaan käynnissä. Liedon seurakunnan talouspäällikkö Marika Aholan mukaan remontissa ollaan aikataulussa ja remontti on edennyt euromäärällisestikin ihan pieniä muutoksia lukuun ottamatta suunnitelmien mukaan.

–Puolessa välissä, hiukan ylikin ollaan. Valmista pitäisi olla ennen juhannusta ja ensimmäinen tilaisuus on 8. heinäkuuta. Viralliset avajaiset on tarkoitus pitää elokuun lopulla, Ahola kertoo.

Avustuksen saamista uskallettiin toivoakin, mutta saatua summaa Ahola pitää seurakunnan talouden kannalta merkittävänä summana.

KIRKKOHALLITUKSEN täysistunto myönsi valtion rahoituksesta avustuksia kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon yhteensä noin 7,38 miljoonaa euroa. Kirkon keskusrahastosta myönnettiin korjausavustuksia yhteensä miljoona euroa. Avustushakemuksia saapui yhteensä 133 kaikkiaan 79 eri seurakunnasta.

Suurimmat avustukset myönnettiin julkisivujen ja vesikattojen korjaushankkeisiin Vilppulan kirkolle (850 400 euroa) ja Eurajoen kirkolle (508 100 euroa). Erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa oleva Kinnulan seurakunta sai poikkeuksellisesti ohi laskentakaavan avustuksen Kinnulan kirkon välttämättömiin ja kiireellisimpiin korjaustöihin (690 500) euroa.