Sitä saa mitä tilaa?

0

Jos ostaisit kangaskaupasta viisi metriä verhokangasta ja huomaisit kotona, että paketissa sitä onkin vain neljä ja puoli metriä, mitä tapahtuisi? Kangaspakka palautuisi varmasti liikkeeseen selkeäsanaisen palautteen kera. Samoin kävisi, jos ostetussa viiden litran maalipurkissa olisikin vain litraa 4,5 toivottua tököttiä.

Eihän ostajaa saa suoranaisesti petkuttaa. Ei saakaan, paitsi jos olet menossa uusimaan tai hankkimaan passia. Silloin tuo ruma sana voi tulla mieleen.

Aloitetaan vähän kauempaa. Jo aikoja sitten poliisin lupavalikoimista hävisi kymmenen vuoden passi. Muualla maailmassa se on ihan vakiotuote, mutta me suomalaiset kai vanhenemme sellaista vauhtia, ettei yhdeksän vuotta vanhoihin tuntomerkkeihin voi enää luottaa.

No, hankitaan sitten viiden vuoden passi. Sillä pääsee moniin maihin ihan passin viimeiseen voimassaolopäivään saakka. Ei kuitenkaan kaikkiin, kuten jokainen kaukomatkailija tietää. Jos lähdet hiukankin eksoottisempiin kohteisiin, passin on oltava voimassa vielä vähintään puoli vuotta paluumatkasi jälkeenkin.

Toisin sanoen kaukomatkailija hyötyy passistaan vain neljä ja puoli vuotta. Tarkkaan ottaen aika jää tätäkin lyhyemmäksi, sillä passin, kuten henkilökortinkin voimassaolo alkaa sitä koskevan hakemuksen jättämisestä, ja jos poliisiin on jonoa, niiden haun ja myöntämispäivän välistä eroa voi huonolla tuurilla olla useampi viikko.

Kuka tästä hyötyy? Äkkiseltään mieleen tulee vain poliisin lupahallinnon talous. Toisaalta kymmenen vuoden passi voisi vähentää merkittävästi lupahallinnon ruuhkia ja koska kymmenen vuoden passi maksaisi varmaankin liki saman kuin kaksi viiden vuoden passia, lupahallinnon tulot tuskin romahtaisivat muutoksen vuoksi.

Tässäpä pieni toive uudelle hallitukselle, oli sen väri mikä hyvänsä.

Itselleni asia tosin ei ole vielä pariin vuoteen ajankohtainen. Nousipa vaan keskustelun aiheeksi vaalipäivänä kun ihmettelimme, miksi passiin ei vieläkään ole saatu henkilö- ja ajokorteissa jo pitkään ollutta ja asiointia nopeuttavaa viivakoodia. Sitä käyttäen äänestäjän rekisteröinti sujuu hetkessä, vaikka vaalivirkailija ei olisikaan lännen nopein naputtelija.

toimittaja evp.
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com