Mental fitness -guru mestaroi naisia Himolan teatterissa uuden elämän alkuun

0
Mental fitness -guru Ritva Ala-Kypärä (Elisa Niittymäki) (kesk.) valaa heikosta itsetunnosta kärsiville supersankaritarkurssilaisille uskoa naiseuteensa. Kurssille ottavat osaa Helmi Huukko (Tarja Huuki), Sabina Sysimaa (Tarja Säteri), Riina Kuivalainen (Sanna Kajala), Aura Kauramaa (Hanna Wärri) ja Satu Vattu (Paula Ahola).

PÖYTYÄ/Yläne. Aiemmin makkaratehtaan linjastolla työskennellyt Ritva Ala-Kypärä (Elisa Niittymäki) päättää muuttaa elämänsä ja ryhtyä mental fitness -guruksi. Hän perustaa Jumalaiset naiset oy:n ja rupeaa vetämään supersankaritarkursseja heikosta itsetunnosta kärsiville naisille.

Osallistujilla onkin monenlaista ongelmaa: yhdellä ei tahdo syöminen pysyä minkäänlaisessa hallinnassa, toisella taas ei riitä itsetunto tavoittelemaan unelmiaan ja kolmas himoitsee uutta ulkonäköä kauneusleikkausten avulla. Neljännen naisen murheena on nuupahtanut avioliitto, kun taas ruuhkavuosiaan elävä perheenäiti ei meinaa kestää sen tuomia paineita.

Samalla, kun Ritva Ala-Kypärä pistää naisten elämiä uuteen uskoon Himolan kesäteatterin Ja Jumala loi naisen -näytelmässä, yleisölle tarjoillaan mahdollisuus kurkistaa kauniimman sukupuolen edustajien pään sisään.

–Näytelmässä tutkitaan satiirin ja huumorin keinoin, mitä siellä naisen päässä oikein tapahtuu. Siinä otetaan kantaa myös siihen, miten naisen roolit yhteiskunnassa nähdään, ohjaaja Emmi Lovén sanoo.

Hän luokittelee esityksen absurdiksi komediaksi, jossa on myös farssin elkeitä.

–Tilanteet vaihtuvat usein ja ovet käyvät tiuhaan.

Sen vuoksi myös lavastus on pelkistettyä, sillä erilaisia paikkoja näytelmässä on toistakymmentä. Hän sanookin, että paikat ja tunnelmat luodaan näyttelijöiden esiintymisen kautta.

Jumala (Jorma Kavander) katselee hämmentyneenä luomaansa Eevaa (Janna Kajala). Hyvistä tarkoitusperistä huolimatta naisiin jäi valuvikoja, joita Jumala ei saa enää jälkeenpäin korjattua.

Tunteet ovat keskiössä

Kirsi Sulosen vuonna 2015 kirjoittama näytelmä on ollut Emmi Lovénin mukaan erittäin suosittu siellä, missä sitä on esitetty. Rooleja siinä on 25, kun taas näyttelijöitä on mukana Himolan teatterissa tänä kesänä 15.

–Miehet tekevätkin tässä paljon kaksoisrooleja, koska naisilla on isoja rooleja muutenkin.

Suurin osa näyttelijöistä on vanhoja konkareita, mutta uusiakin on saatu mukaan. Ensikertalainen Hanna Wärri sanoo harkinneensa teatteriharrastusta jo monta vuotta, mutta ajanpuutteen vuoksi se oli mahdollista vasta nyt.

–Olin nuorena mukana teatterissa, ja siitä tiedän tämän olevan todella aikaa vievää.

Kahdeksan vuotta Himolassa ja sitä ennen Turun keskiaikamarkkinoilla näytellyt Tarja Huuki sanoo puolestaan teatterista muodostuneen jo ihan elämäntavan.

Tämänvuotista kappaletta Huuki pitää haastavana. Hänen hahmonsa Helmi Huukko potee aviokriisiä, jonka seurauksena Huukko päätyy toisen miehen kainaloon.

–On ollut vaikea päästä Helmin rooliin, hän myöntää.

Wärri pohtiikin haastavuuden piilevän siinä, että näytelmässä esiin nousevat tunteet ovat helposti löydettävissä myös itsestä.

–Vaikka niitä käsitelläänkin huumorin kautta, ne ovat kuitenkin aitoja asioita.

Emmi Lovénin ohjausta he kehuvat selkeäksi.

–Hänellä on selkeä visio siitä, mitä hän haluaa. Hän osaa tuoda sen myös hyvin esiin.

Himolan teatterin toiminnanjohtaja Heli Virtanen puolestaan odottaa tulevaa esityskautta toiveikkaana. Ennakkovaraustilanne on hänen mukaansa viime vuoden tasolla.

–Ryhmät ovat varanneet paikkoja kivasti, ja uusiakin on tulossa Turun alueelta.

Ja Jumala loi naisen. Käsikirjoitus: Kirsi Sulonen. Ohjaus ja sovitus: Emmi Lovén
Esitykset:
Ensi-ilta su 25.6. klo 18. Muut näytökset: ti 27.6. klo 19, to 29.6. klo 19, su 2.7. klo 13 ja 18, ti 4.7. klo 19, to 6.7. klo 19, pe 7.7. klo 19, su 9.7. klo 13 ja 18, ke 16.8. klo 19, pe 18.8. klo 22, yönäytös ja la 19.8. klo 22, yönäytös
Himolan teatteri, Kuusistontie 437, Yläne. Yhteistyössä Uudenkartanon kyläyhdistys ry ja Auranlaakson kansalaisopisto.
Lippuvaraukset
numerosta 0400 798 740 arkisin klo 19–20 ja viikonloppuisin 11–12.