Yllin kyllin herkkua messukansalle

0

Oripään lentokentällä keskiviikkona alkavaan ja lauantaihin saakka jatkuvaan maatalousnäyttely Okraan odotetaan yli 80 000 kävijää tutustumaan noin 500 näytteilleasettajan tarjontaan. Tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että yritysten edustajat ja messuväki haluavat edelleen kohdata kasvotusten, vaikka moni tieto löytyy helposti kännykän ruudulta.

Suomen tiettävästi ensimmäinen maatalousnäyttely pidettiin Haminassa vuonna 1860. Sen perusajatus oli sama kuin Okrassakin: tiedon jakaminen maatalouden viimeisimmistä välineistä sekä menetelmistä. Liekö sana messukin juolahtanut ihmisten mieliin jo ensimmäisessä näyttelyssä, sillä ainakin puheensorina on varmasti ollut samaa luokkaa kuin kirkonmäellä.

Jännittävää on sekin, että suomalaiset messut ovat poikkeuksetta vetäneet monituhatpäisen yleisön. Esimerkiksi Helsingissä 1920 pidetyille Suomen Messuille tuli 120 000 osallistujaa, kun taas popikoni Madonnan ensikonsertti Suomessa keräsi vain 85 000 katsojaa.

Messuhumun keskellä kannattaa muistaa se, ettei Okraa syntyisi ilman kotikulmien yhdistyksiä ja niiden jäsenkuntaa. Maatalousnäyttelyn järjestäminen vaatii liki 900 talkoolaisen työpanoksen. Näin Okra kertoo yhteishengestä, jollaista ei läheskään jokaisella paikkakunnalla saavuteta.

Mukanaolo Okrassa hyödyttää yhdistyksiä taloudellisesti ja toivottavasti kaikki talkoolaiset saavat jonkin mukavan muiston, viimeistään elokuussa järjestettävässä kiitoskonsertissa.

Korjaus 4.7.23 kello 10.54: Okra kestää lauantaihin 8.7. saakka, ei sunnuntaihin, kuten kirjoituksessa aiemmin väitettiin.