Perinnerakentaminen esillä Marttilassa

0
Marttilan perinnerakentamisen päivillä on mahdollisuus vierailla muun muassa Marttilan rukoushuoneella, joka on rakennettu vuonna 1933.

MARTTILA. Marttilan kirjastolla järjestetään sunnuntaina 20.8.2023 klo 11–17 Marttilan perinnerakentamispäivä. Päivä kokoaa yhteen perinnerakentamisesta kiinnostunutta yleisöä ja tarjoaa asiantuntijapuheenvuoroja aiheesta. Kirjaston pihalta löytyy sunnuntaina myös työnäytöksiä, myynnissä on korjausrakentamiseen tarvikkeita ja paikallisia elintarvikkeita. Tapahtuma on maksuton.

Ympäri kuntaa löytyy kymmenkunta mielenkiintoista oheiskohdetta, joissa voi vierailla. Tänä vuonna avoimena oheiskohteena on muun muassa Marttilan rukoushuone. Rukoushuone on rakennettu 1933 ja rukoushuone edelleen kesäisin käytössä rukoushuoneena. Talon 90-vuotispäiviä vietettiin toukokuussa. Muita oheiskohteita ovat muun muassa Kraapan tila, missä pääsee tutustumaan muun muassa vanhan navetan vinttiin ja pihapiirin vilja-aitan kotimuseonäyttelyyn. Marttilan vanha alakoulu sekä Marttilan museoaitat ovat myös avoinna. Alakoulun pihapiirissä on valokuvanäyttely.

–Kirjaston pihalla luentoteltassa on asiantuntijaluentoja tasatunnein klo 12–16. Turun Museokeskuksesta tutkija Sara Tamsaari kertoo avustuksista kulttuuriympäristön hoitoon, lisäksi hän on tavattavissa alueella, mikäli haluaa tulla keskustelemaan omista rakennussuojeluun ja korjausrakentamiseen liittyvistä hankkeista, kertoo elinkeinoasiantuntija Jaakko Salmi .

Työnäytöksiä on alueella useita, Emilia Perho Pinta ja Puitteesta opastaa ja neuvoo vanhojen ikkunoiden kunnostuksessa.

–Salon Varasosapankki on toista kertaa tapahtumassa mukava, heiltä saa jos jonkinlaista hilaa ja vitkutinta vanhan remontointiin, sanoo Jaakko Salmi.

Paikoitus on Kuokantalon parkkipaikalla Martintalon parkkipaikalla. Tapahtuma ja paikoitus ovat maksuttomia.