Posliinimaalaus on paljon muutakin kuin ruusukuppeja

0
Suurin osa Anri Tukkimäen näyttelyn töistä on posliinimaalauksia.

LIETO/Tarvasjoki. –Posliinimaalaus voi pitää sisällään monenlaista. Ihmiset puhuvat aina ruusukupeista, mutta posliinimaalaus voi olla myös hyvin modernia, kertoo Anri Tukkimäki, jonka töitä on esillä Kertun tuvan makasiinissa 27.8. asti.

Suurin osa näyttelyn töistä, 30-40, on posliinimaalauksia. Joukossa on niin tauluja, esineitä kuin korujakin. Lisäksi esillä on pastellitöitä ja akvarelleja. Taulujen aiheet vaihtelevat kukista maisemiin.

Tukkimäen viimeisin tuttavuus on ikonimaalaus. Niitä on esillä kuusi kappaletta.

–Ikonimaalauksessa kiehtoo sen pikkutarkkuus. Munankeltuaisesta ja valkoviinistä tehdään emulsio ja ikonit maalataan jauheväreillä puulle, Tukkimäki kertoo.

Tukkimäen taiteen perusta on posliinimaalauksessa.

–Aloitin pikkutyttönä, myös äitini maalasi posliinia. 15-vuotiaana aloin opiskella alaa muun muassa Annikki Koposen oppilaana. Vuonna 1988 suoritin kisällintutkinnon ja neljä vuotta myöhemmin mestarintutkinnon, Tukkimäki kertoo.

Tarkka käsi

Suurimman osan työurastaan Tukkimäki teki hammashoitajana, mikä myös vaatii tarkkaa kättä. 1988 hän perusti posliinimaalaustarvikkeita myyvän liikkeen Turkuun, mutta palasi uudestaan hammashoitajaksi kunnes eläköityi viime vuonna.

Oman taiteen lisäksi Tukkimäki on ehtinyt opettaa posliinimaalausta kansanopistoissa ja yksityisoppilaille. Näyttelyitä hän on ehtinyt pitää 1990–luvulta lähtien parisenkymmentä eri puolilla Suomea.

Tarvasjoella Tukkimäki on asunut yhdeksän vuotta.

–Halusin muuttaa lähemmäs tytärtäni. Olen viihtynyt hyvin. Tarvasjoki on kiva, luonnonläheinen paikkakunta. Esimerkiksi Paimionjoen maisemat ovat todella hienoja, hän kertoo.

Onnistumisen ilo

Posliinimaalauksessa Tukkimäkeä viehättää sen haasteellisuus.

–Työ on hidasta, sillä värikerroksia lisätään pikku hiljaa ja välissä aina poltetaan. Materiaali on monipuolinen. Posliinista voi tehdä tauluja, koruja, käyttöesineitä.

Maalaaminen tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa itseään. Jos maalatessa pääsee flow-tilaan, kaikki murheet unohtuvat työhön syventyessä.

Näyttelyssä vieraileminen kannattaa erikoisesti nyt, kun kansalaisopistojen kurssit ovat alkamassa.

–Esillä on paljon eri tekniikoilla tehtyjä töitä, joten täältä voi löytää innostuksen johonkin tekniikkaan, Tukkimäki sanoo.

Anri Tukkimäen posliini-, akvarelli-, akryyli-, pastelli- ja ikonimaalausten näyttely Kertun tuvan makasiinissa 27.8. asti. Näyttely auki arkisin klo 12-14 ja 16-18, lauantaina ja sunnuntaina klo 12-18.