Pylväsrakenteen kaatuminen Tarvasjoella aiheutti laajan sähkökatkon

0
Ruutukaappaus Carunan häiriökartasta maanantaina 28.8.2023 kello 16.52.

AURANMAA. Maanantaina (28.8.2023) kello 16.44 alkoi sähkökatko, joka koski enimmillään 7 500 Carunan asiakasta.

Carunan käyttötoiminnan johtaja Jörgen Dahlqvistin mukaan katkon aiheutti kahdesta pylväästä ja orresta koostuneen rakenteen kaatuminen 110 kilovoltin linjan varrelta Tarvasjoella.

– Se on Carunan Kyrön sähköasemaa syöttävä linja, joka liittyy kantaverkkoyhtiö Fingridin Lieto–Forssa-johtoon, Dahlqvist tarkentaa.

Kaatunut rakenne on tehty vuonna 2001 valmistuneesta pylväserästä, jonka kyllästäminen ei ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Caruna on uusinut kyseisen erän pylväitä ja loput Tarvasjoen haaran ongelmapylväistä oli määrä vaihtaa ensi vuoden aikana.

– Nyt sattuneen tapahtuman vuoksi osa pylväistä vaihdetaan kiireellisenä työnä lähiaikoina ja loput ensi vuoden aikana, Dahlqvist sanoo.

Tavallisesti sähkölinjojen pylväät kestävät 40–50 vuotta.

Alle puolen tunnin katko

Maanantainen sähkökatko eteni siten, että pylväsrakenteen kaatuminen Kyrön sähköasemaa syöttävältä haaralta katkaisi sähköt myös Lieto–Forssa-johdosta.

Carunan käyttökeskus kytki Kyrön sähköaseman haaran irti kaukokäytön avulla ja sen jälkeen keskus kytki muille asemille sähköt takaisin. Näin ollen sähkökatko kesti useimpien auranmaalaisten kohdalla 11 minuuttia.

– Kyrön sähköaseman takana olevat haarat palautettiin varasyöttöjä hyödyntäen. Loputkin Carunan asiakkaat saivat sähköt takaisin 26 minuutin kuluessa pylvään kaatumisesta, Jörgen Dahlqvist kertoo.