Auran kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio: Aurajoen matkailutien resursseja pitää kehittää

0
Opintovapaalta palannut Auran kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio painottaa, että Aurajoen matkailutiellä on nähtävää ja koettavaa paljon kuten kuvauspaikaksi valittu Kuuskoski. Yhteistyötä ja tuotteistamista kuitenkin tarvitaan lisää tien kehittämiseksi.

AURA. Aurajoen matkailutien vuoden kohokohta koittaa lauantaina, kun huristellaan matkailutien kulttuuriralli. Ralli on hyvä päivä todeta, että nähtävää ja koettavaa on tien varrella paljon.

Kehitettävääkin löytyy. Mahdollisuudet on saatava paremmin käyttöön, sitä painottaa myös opintovapaalta palannut Auran kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio.

–Resursseja tiessä on paljon, mutta niitä pitää kehittää. Kaikki lähtee palveluista. Myssyfarmin uudet matkailupalvelut ovat hyvä esimerkki siitä, miten matkailutien palvelut kehittyvät, Alkio sanoo.

Matkailutie synnytettiin hankkeella eikä juuri nyt käytettävissä ole hankerahaa.

–Hankkeet ovat hyvä lisä, mutta tien kehittäminen ei voi olla hankkeiden varassa, Alkio muistuttaa.

Hankeraha on kuitenkin tarpeen. Jos parhaillaan suunnittelussa oleva hanke toteutuu, vuodenvaihteessa tien kehittämiseen on käytössä taas hankerahaakin.

Kaksi kärkeä

Tien kehittämisessä Alkio näkee kaksi kärkeä. Yksi on se, että matkailutien yrittäjien on yhteistyössä kehitettävä palveluita.

–Parhaillaan on menossa neuvotteluja palvelusta, missä matkailijalla olisi mahdollisuus yöpyä ekologisesti, Alkio kertoo.

Se liittyykin toiseen kehittämisen kärkeen.

–Kestävä matkailu, ekologisuus ja tarinallistaminein ovat avainasemassa, kun tietä kehitetään. Digitalisaation avulla ihmisten tietoisuuteen voidaan saada ne lukemattomat tarinat, joita tiehen ja sen kulttuurimaisemaan liittyy.

Tie kulkee läpi kulttuurimaiseman ja historia on rikasta. Esimerkiksi se, mistä nimitys Varkaantie tulee, kiinnostaa varmasti monia.

Itse asiassa tarinoita on useita. Yhden mukaan nimi johtuu Raunistulan varkaista, toisen mukaan Varkaanvuoresta.

Matkailutie on myös avain laajempaan yhteistyöhön. Taikayön varrelta Urjalasta on tulossa vieraita tutustumaan Aurajoen matkailutiehen ja Aurasta on menossa väkeä Hämeenlinnaan kokoukseen, minne saapuu matkailutieväkeä eri puolilta valtakuntaa.

Parempi painostaa

Aurajoen matkailutien huono kunto on ollut puheenaihe alusta saakka. Paikkoja ja reikiä on paljon. Tie on Elyn hoidossa, joten sen kunto ei ole kunnista kiinni.

–Yhdessä matkailutien kunnilla on kuitenkin isompi ääni Elyn suuntaan kuin yksin. Olemme kutsuneet Väyläviraston ihmisiä tutustumaan tien kuntoon ja aiomme kysyä heiltä, paljonko tiestä tulee valituksia.

–Jokainen tienkäyttäjä voi vaikuttaa siihen, että tien huono kunto on viraston tiedossa. Väyläviraston kotisivuilta löytyy palvelu, jolla teiden kunnosta voi antaa palautetta, Alkio muistuttaa ja kehottaa aktiivisuuteen jos ja kun tien kuopat harmittavat.

Matkailutien kunnat kehittävät tietä yhteistyössä, mutta Alkio peräänkuuluttaa yhteistyötä myös kaikessa muussa kehittämisessä.

–Yrittäjät eivät tunne kuntarajoja, joten elinkeinoja on luonteva kehittää yhteistyössä. Entistä paremmin minusta ymmärretäänkin se, että jos yksi Auranmaan kunta hyötyy vaikkapa uudesta yrityksestä tai muuttajasta, se tuo hyvää myös muille alueen kunnille.


Uutta virtaa opintovapaasta

Auran elinvoimajohtaja Anna-Mari Alkio palasi seitsemän ja puolen kuukauden opintovapaaltaan viime viikon maanantaina. Opinnot ovat viittä vaille valmiit ja yamk:n tradenomin paperit liiketoiminnan johtamisesta ja kehittämisestä on tarkoitus saada syyskuussa ulos.

Alkio pitää opintovapaata sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta erinomaisena katkona normaaliin puurtamiseen.

–Kaikki hyötyvät siitä, että opintovapaalta palaa henkilö, joka on oppinut uutta ja on täynnä uutta virtaa ja ajatuksia, Alkio sanoo.

Opintojaan hän pystyy hyödyntämään työssään myös aivan suoraan, sillä opinnäytetyö käsitteli elinvoiman kehittämistä yhteistyön kautta.