Yökkömäen aikakapseli tarvitsee pelastajia – Yhdistysväki tekee Venäjän vallan aikana rakennetusta työväentalosta kulttuuritaloa

0
Ari Hellstén, Jaana Pirttisalo-Mäkelä, Joiku-koira ja Outi Broux pitivät palaveria Kyrön työväentalon kahviossa. Heidän mielestään sinne tarvitaan ainakin vesipiste ja astianpesukone.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrön Työväenyhdistyksen Outi Broux ja Ari Hellstén ovat yhtä mieltä, että Kyrön työväentalon esiintyjien lämpiössä oleva kahvinkeittokamiina, vihertävänharmaa kukkatapetti ja seinään kiinnitetyt meikkausvalot ovat säilyttämisen arvoisia, kuten muutkin talon menneisyydestä kertovat yksityiskohdat.

Työväenyhdistyksessä on pohdittu kerran jos toisenkin, millä keinoin 1908 valmistunut rakennus saadaan säilymään. Elokuun lopussa siellä tanssittiin pitkästä aikaa tangoa ja nimen omaan kulttuuritapahtumiin työväentalo tarjoaa Outi Brouxin mielestä upeat puitteet.

Seuraavaksi hän aikoo selvittää, mitä vaatimuksia palo- ja terveystarkastajilla on, jotta ajan patinoimassa rakennuksessa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia, näyttelyjä, ryhmien kokoontumisia ja vaikka kursseja.

Muuan työväentaloon ihastunut tanssin ystävä on luvannut lahjoittaa saliin tanssiparketin. Ari Hellstén toteaa, että sähkötkin täytyy käydä läpi.

Rakennuksessa on tavanomaiset wc:t, mutta esimerkiksi keittiössä ei ole vesipistettä. Brouxin mukaan kahvitilaisuuksiin vaaditaan ainakin tiskikone, esteettömyyskysymyksiä on tarkasteltava ja inva-wc olisi tarpeellinen.

Puhtia kannatusyhdistykseen

Vuonna 2002 julkaistussa Karinaisten kulttuuriympäristöohjelmassa ilmaistaan huoli Yökkömäen harjalla olevan työväentalon säilymisestä.

Ohjelmassa todetaan, että kaikki Yökkömäen miljöön vanhat rakennukset ovat arvokkaita ja työväentaloon tulisi löytää uusia toimintamuotoja. Rakennus on merkitty maakuntakaavassa suojelukohteeksi.

Jotta toiveet kävisivät viimein toteen ja työväentalo pysyisi kunnossa, Outi Broux sekä Ari Hellstén ovat päättäneet puhaltaa tuulta Kyrön Työväentalon Kannatusyhdistyksen purjeisiin. He toivovat jokaisen historiallisesta rakennuksesta kiinnostuneen yksityishenkilön ja yrityksen lähtevän mukaan pelastusurakkaan.

– Ihmisiä tarvitaan paljon, jottei kenenkään harteille tule liikaa kuormaa. Olisi hienoa, jos yksi pystyisi toimittamaan rakennustelineitä, toinen maalia, kolmas tarjoutuisi tekemään talkootöitä ja niin edelleen, Broux kaavailee.

Jaana Pirttisalo-Mäkelä on luvannut ulkopuolisena asiantuntijana selvittää, mitä avustuksia tunnetun rakennuksen kunnostukseen ja ylläpitoon on saatavissa. Osana varainhankintaa talossa voisi Brouxin mielestä järjestää joulumyyjäisiä ja Pirttisalo-Mäkelä tuumaa miljöön tarjoavan erinomaiset puitteet kesäkahvilalle. Toiminta painottunee kesäkauteen, sillä talossa on kamiinalämmitys.

Talo on nähnyt historian käänteet

Työväentalo rakennettiin talkoovoimin aikana, jolloin poliittinen toiminta oli väkevää ja yhteiskunta oli jakautunut kahtia. Ajat ovat muuttuneet ja työväentalon kannatusyhdistyksen väki haluaa rakennuksesta kulttuuritalon, joka on kaikille avoin katsantokannasta riippumatta.

Yhdistyksen edustajat haluavat säilyttää talon ilmeen sekä esineistön niin alkuperäisessä asussa kuin mahdollista.

– Ajan patina saa näkyä, kunhan varmistetaan rakenteiden olevan kunnossa, Jaana Pirttisalo-Mäkelä toteaa taloon tutustuttuaan.

Hän ja Outi Broux ovat ihastuneet katsomon puupenkkeihin, näyttämön lavasteisiin sekä lämpiön oveen, johon on raapustettu nimikirjoituksia 1900-luvun alkupuolelta lähtien.

Elokuvakonetta ja syttymisherkkiä filmejä varten rakennuksessa on palonkestävä betonibunkkeri. Sinne kertyneen tupakantumppivuoren Broux aikoo hävittää, olivatpa tumpit kuinka vanhoja tahansa. Tupakoinnin yleisyydestä tulevat kuitenkin muistuttamaan kahvioon unohtuneet Klubi-askit ja Ukko-tulitikut.

Jännittävä yksityiskohta liittyy alussa mainittuihin lämpiön valoihin. Ne sytytetään ja sammutetaan portsarin kopista.

– Portsari on antanut valomerkin, jos esiintyjät ovat jumittuneet lämpiöön nauttimaan juotavia liian pitkäksi aikaa, Broux selittää.

Kyrön Työväenyhdistys kutsuu kaikki työväentalosta kiinnostuneet tutustumaan historialliseen rakennukseen. Avoimet ovet pidetään Kyrön työväentalolla torstaina 14.9. kello 17–19.30.


Työväentalo

Kyrön työväentalo valmistui 1908 Yökkömäen korkeimmalle kohdalle

Kiinteistön nimi on Kalliopohja

1920-luvulla työväentalon tuntumaan rakennettiin tiiviisti useita asuintaloja

Kapeat soratiet ja rehevät puutarhat luovat Yökkömäen miljööseen tunnusomaisia piirteitä

Yökkömäen itärinteessä on käytöstä poistettu kirkkomainen rukoushuone

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän