Auralaiskaverukset Sisko ja Anja ovat ajaneet yli 60 vuotta ilman ainuttakaan kolaria

0
Sisko Ahokas ja Anja Antikainen vaihtoivat kuulumisia kunnanjohtaja Terhi Källin kanssa vanhustenviikon kakkukahvitapahtumassa Auran kunnantalolla. Tapahtuman suosio ylitti odotukset. 80 hengelle varattu kakku loppui kesken ja lopuille tarjottiin pullaa.

AURA. Auralaiset Sisko Ahokas ja Anja Antikainen kävivät keskiviikkona Auran kunnantalolla nauttimassa vanhustenviikon kunniaksi kakkukahvit ja tervehtimässä viraston väkeä.

Kolmen kilometrin päässä keskustasta asuvat kaverukset tulivat tapahtumaan autolla ja sillä he toivovat voivansa liikkua vielä pitkään.

–Palvelujen saaminen sivukulmalle on hankalaa, Antikainen perustelee.

Sekä Ahokas että Antikainen saivat ajokorttinsa yli 60 vuotta sitten. Antikainen muistaa päässeensä ensimmäistä kertaa rattiin ajo-opettaja Erjo Virtasen seurassa. Ahokasta opetti Virtasen sijainen. Toverukset tuumaavat saaneensa hyvät opit. Kumpikaan ei ole ajanut kolaria eikä sakkojakaan ole tullut.

–Kerran poliisi on pysäyttänyt minut ja puhalluttanut. Se tapahtui, kun olin menossa töihin Auran Nuortentalolle, Antikainen muistelee.

Ajokunto vaatii ylläpitoa

Kaverukset vaalivat ajokuntoa hyppäämällä lähes päivittäin rattiin. Molempien mielestä on hyvä, että ajokortti on uusittava ikääntymisen myötä ja uusimiselle on terveysvaatimuksia. Huomiointikyvyn on oltava kunnossa ja muistin on toimittava.

Sisko Ahokas ja Anja Antikainen haluaisivat asua keskustaajaman ulkopuolella ja päästä liikkumaan vielä silloinkin, kun kortin uusiminen ei enää onnistu.

–Varmaankin siinä vaiheessa hankin sähkökulkuneuvon, mieluiten sivuteille sopivan mönkijän, jota saa ajaa ilman korttia. Anja pääsee takatarikalle, Ahokas virnistää.

Palvelujen säilyminen mietityttää

Sisko Ahokkaan ja Anja Antikaisen mukaan Auran keskustasta löytyvät kaikki keskeiset palvelut, joita ikäihmiset tarvitsevat. Eniten heitä huolettavat terveydenhuollon säästöpaineet. Molemmat toivovat Auran terveysaseman säilyvän.

–Jos sitä ei voida pitää avoinna, toivottavasti edes Riihikoski säilyisi, Sisko Ahokas tuumaa.

Kunnanjohtaja Terhi Källi totesi olevansa sote-palvelujen suhteen odottavalla kannalla. Hän on luottavainen, että Aurassa tulee olemaan ainakin perustason palvelut.

–Varha joutuu väkisinkin vähentämään tiloja. Uusia tulevat olemaan digitaaliset sekä liikkuvat palvelut. Toivottavasti uuteen sote-pisteeseemme tuotaisiin eri päivinä eri palveluja. Olemme toiveikkaita Auran terveysaseman säilymisen suhteen, Källi sanoo.

Källi kuuli toiveita myös Kirkokulman koulun säilyttämisen puolesta. Kiitosta hän sai siitä, että kunnan johtoryhmä kävi keskiviikkoaamuna ulkoilemassa hoivakodin ikäihmisten kanssa.