Auran omatoimikirjastoon tulleet vandaalit turmelivat upean nukkekodin, jota on rakennettu pieteetillä kymmenkunta vuotta

1
Auran kirjastossa oleva nukkekoti kuvattuna kohta ilkityön jälkeen. Kuva: Lukijan kuva.

AURA. Kirjaston palvelutiskin vierellä ollut nukkekoti rikottiin torstai-iltana (5.10.2023), jolloin omatoimikirjasto oli käytössä viimeistä kertaa.

Ilkivallasta on tehty rikosilmoitus. Kirjastotoimenjohtaja Ari Koistisen kertoo kirjaston auttavan viranomaisia tapahtuneen selvittämisessä.

Torstaisen tihutyön näkeminen toi nukkekodin omistajalle kyyneleet silmiin. Eniten häntä harmittaa huonovointisuus, mikä saa ihmiset tekemään ilkeyksiä.

Omistaja kertoo kalustuksen selvinneen kohtuullisen ehjänä, mutta ikkunarakenteiden uusiminen on vaativa urakka. Ne on tehtävä itse tai teetettävä, sillä varaosina niitä ei enää voi ostaa.

Talo on käsityötaidon näyte

Nukkekodin omistaja hankki talon rakennussarjan Englannista noin 15 vuotta sitten. Monet kalusteet sekä sisustuselementit hän on tehnyt itse puutöinä, kutomalla ja huovuttamalla. Aikaa talon rakentamiseen on kulunut kymmenkunta vuotta. Opastusta yksityiskohtien valmistamiseen ovat tarjonneet alan asiantuntijat ja heidän pitämänsä kurssit.

Joulun alla nukkekoti on tavallisesti saanut kuusen sekä muita asiaankuuluvia koristeita. Kodin omistaja toivoo, että kirjastosta löytyisi turvallinen paikka nukkekodille ja perinne saisi jatkua.

Aiemmin talolle tehtiin ilkivaltaa noin kahdeksan vuotta sitten, jolloin se oli lastenosastolla. Tämän jälkeen talo siirrettiin palvelutiskin läheisyyteen, missä se sai olla rauhassa tähän saakka.

Auran omatoimikirjasto suljettiin 6.10. alkaen toistaiseksi. Omatoimikirjaston käyttösääntöjä on rikottu kuluvan syksyn aikana toistuvasti, minkä lisäksi kirjasto on saanut asiakkailtaan jatkuvaa palautetta omatoimiaikaan liittyvästä häiritsevästä käyttäytymisestä, roskaamisesta ja sotkemisesta.

Sulun aikana Aurassa etsitään ja valmistellaan keinoja ratkaista omatoimikirjaston ongelmat.

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.