Lisää hyvinvointia liikunnasta

0

Yläneellä käyttöön otettu laajennettu frisbeegolf-rata on hyvä esimerkki järkevästä toiminnasta. Rataa on kunnostettu kunnan ja vapaaehtoisten yhteisvoimin. Yhteistyön tuloksena Yläneellä on nyt entistä ehompi mahdollisuus liikkua lajin parissa, josta on viime vuosina tullut varsin suosittu.

Hyvinvointialueiden talousvaikeudet ovat olleet tiheään otsikoissa, mutta liian vähän on puhuttu siitä, miten ennaltaehkäisyyn panostamalla on mahdollisuus vaikuttaa merkittävästi siihen, etteivät ihmiset päädy sote-jonoihin.

Kuntiin on perustettu hyvinvointikoordinaattoreiden toimia, jotka tarvitsevat avukseen sankan joukon vapaaehtoisia talkootyöläisiä.

Koska sote-palvelut kuuluvat hyvinvointialueille, mutta ennaltaehkäisy kunnille, tarvitaan hyvää yhteistyötä hyvinvointialueen ja kuntien välillä. Tämä on vasta muovautumassa niin kuin moni muukin hyvinvointialueen toiminto.

Liikkuminen sinänsä ei paljoa vaadi, mutta tosiasia on, että hyvät liikuntapaikat innostavat myös käyttämään niitä. Kaupungistumisen jatkuessa maaseutukunnille on entistä tärkeämpää profiloitua ja onnistua siten sekä houkuttelemaan uusia asukkaita että pitämään kiinni paikkakunnalla jo asuvista.

Hyvien koulujen ja vapaa-ajanpalveluiden merkitys korostuu kuntien profiloitumisessa. Pöytyällä molemmat ovat kunnossa. Vielä tarvitaan tehokasta markkinointia kertomaan niistä mahdollisimman laajoille joukoille.