Luvassa viihtyisyyttä ja vihreyttä – Kosken yhteiskoulun väki iloitsee pihasuunnitelmasta

0
Aloite Kosken koulukeskuksen piha-alueen kehittämisestä on lähtöisin Kosken ja Marttilan nuorisovaltuustolta. Alina Kupi, Tuomas Aalto, Ilona Laine ja Lauri Ahola ovat sen jäseniä.

KOSKI. Opinahjonsa 75-vuotiskemuihin valmistautuvan Kosken yhteiskoulun väki on innoissaan pihasuunnitelmasta, johon on piirretty penkkejä, keinuja, frisbeegolfkoreja, pyörätelineitä, katos sekä monitoimiareena.

Kosken lukion abiturientti ja nuorisovaltuuston jäsen Lauri Ahola kiteyttää suunnittelun lähtökohdiksi viihtyisyyden ja vihreyden. Pihauudistuksen taustalla on yläastelaisille tehty kysely, jossa tiedusteltiin heidän toiveitaan sekä ideoitaan.

Hyvinvointikoordinaattori Katri Honkalan mukaan hanke on paisunut sen verran suureksi, että rakennustyöt jaettaneen usealle vuodelle. Parhaillaan suunnitellaan, missä laajuudessa pihasuunnitelma lopulta toteutetaan ja mitkä työt voitaisiin tehdä tulevana vuotena.

Parannuksia liikennejärjestelyihin

Tähän mennessä aluearkkitehti Pilar Meseguer on laatinut luonnoksen alueen kehittämisestä. Esimerkiksi monitoimiareenan sijoituspaikka on vielä avoin. Lauri Ahola kertoo, että näillä näkymin se voisi sopia Mäenrannan koulun tienoille.

Piharemontin yhteydessä parannetaan myös koulukeskuksen liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä.

Kohennusta kaipaa etenkin mopoparkin edustalla oleva monihaarainen risteys, jossa on sattunut läheltä piti -tilanteita.

– Koskelaiset tietävät, miten siinä kuuluu ajaa, mutta muualta tuleville paikka voi olla vaikea, Lauri Ahola selittää.

Innostavaa päätöksentekoa

Kosken ja Marttilan nuorisovaltuuston aloitteesta alkunsa saanut pihaprojekti on ollut nuorisovaltuutettujen mielestä palkitseva, sillä sen parissa he ovat päässeet todenteolla vaikuttamaan nuoria kiinnostavaan asiaan.

Piharemonttia kummempia muutostarpeita nuorisovaltuutetut eivät ole koulukeskuksessa huomanneet. Talossa vallitsevaa yhteishenkeä valtuutetut Alina Kupi, Ilona Laine, Tuomas Aalto ja Lauri Ahola kuvaavat hyväksi.

Koulun koko on heidän mielestään sopiva, opettajat ovat omistautuneita työlleen ja opiskelutilat ovat hyvät.

Lukion toisella vuosikurssilla olevan Ilona Laineen mielestä yläkoulun ja lukion käsittävä kokonaisuus sujuvoittaa opintopolkua.

– Yläasteelta on helppo siirtyä lukioon, kun opettajat ja tilat ovat entuudestaan tuttuja, Laine perustelee.


Kosken yhteiskoulu

Perustettiin 1948

Nykyisen koulukeskuksen ydin, Kosken T.l. Yhteiskoulu rakennettiin vuosina 1955 ja 1958

Rakennuksessa on yläkoulu ja lukio

164 yläkoululaista

120 lukiolaista

Valtaosa yläkoulun oppilaista on Koskelta ja Marttilasta

Suurin osa lukiolaisista on Koskelta, Marttilasta, Ypäjältä, Loimaalta ja Jokioisilta